ΣΠΑΡΤΗ. Ήταν Δεκέμβριος του 1972. Πρωί ώρα 8:30. Ένα αυτοκίνητο μεταφοράς οπλιτών Reo έχει ξεκινήσει από το ΚEΕΜ για να μεταφέρει στο Καστόρι τιμητικό άγημα για την εορτή του Αγίου Θεοκλήτου, πολιούχου του Καστορείου.
Στο Καραβά στην κλειστή αριστερή στροφή μέσα στο χωριό το όχημα βγαίνει από τον δρόμο και λόγω ολισθηρότητας φεύγει στον όχθο. Κτυπάει μετωπικά σε μια μεγάλη ελιά και ανατρέπεται έχοντας στην καρότσα 22 οπλίτες. Αυτό που ακολουθεί δεν περιγράφεται.
Το όχημα έχει ανατραπεί πάνω σε μια μικρή μάνδρα. Όσοι οπλίτες είχαν εγκλωβιστεί στο πίσω μέρος της καρότσας και κάτω από την μάνδρα (11) γλυτώνουν με τραυματισμούς. Όσοι είχαν εγκλωβιστεί στο μπροστινό μέρος της καρόστας βρίσκουν τραγικό θάνατο από ασφυξία. Ένα ανασύρεται ζωντανός αλλά το ασθενοφόρο που τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Σπάρτης ανατρέπεται και αυτό… Τελικά ο στρατιώτης καταλήγει στο Νοσοκομείο. Οι νεκροί στρατιώτες είναι συνολικά 11.
Τότε Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας ήταν ο Ταξίαρχος ΣΕΜ Χατζηαντωνίου.
11 στρατιώτες διασώθηκαν. Κάποιοι από αυτούς πότε - πότε επισκέπτονται το μνημείο που υπάρχει στον Καραβά.
Έκτοτε η Διοίκηση του ΚΕΕΜ έχει καθιερώσει τελετή ανήμερα του Αγίου Θεοκλήτου και μετά τις εκδηλώσεις στο Καστόρι τελετή μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο και κατάθεση στεφάνων από τον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας και εκπροσώπους των Αρχών.

Φωτογραφίες Γιώργος Βαμβαλής