Τελικά ο... κακός καιρός και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν έκαναν το χατίρι των παραγωγών, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να διακοπεί, αφού η εναπομείνασα ηρτημένη εσοδεία, η οποία είναι και μεγάλη σε όγκο, ζάρωσε και πλέον η απώλεια εισοδήματος εκτιμάται πολύ μεγάλη. Αρκετοί πάντως αγρότες περιμένοντας το χιονιά μάζεψαν πράσινες τις Καλαμών.

Πλέον, οι αγρότες στις βασικές ζώνες παραγωγής (Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία) αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές ελπίζουν σε αλλαγή του καιρού με νοτιάδες και βροχές, για να ξεζαρώσει ο καρπός. Όσοι πάλι μάζεψαν ζαρωμένη ελιά την κατευθύνουν για ελαιοποίηση στα κατά τόπους λιοτρίβια, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της παρουσίας γλοιοσπόριου σε ορισμένες περιπτώσεις, το παραγόμενο έλαιο βγαίνει με 1,5 - 2 οξέα.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες τα περισσότερα ελαιοτριβεία αυτή την περίοδο δουλεύουν με... Καλαμών

«Εκτιμώ ότι το 40-50% της ηρτημένης εσοδείας σε Καλαμών είναι ακόμα πάνω στα δέντρα. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να αλλάξει ο καιρός με νοτιάδες και βροχές για να γυρίσει ο καρπός και να αρχίσουμε τη συγκομιδή», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Μεσολόγγι.

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του ΑΣ Πετρίνας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η χαμηλή θερμοκρασία έχει ζαρώσει την καρπό και οι πιο πολλοί παραγωγοί τον πάνε για ελαιοποίηση. Ο Συνεταιρισμός έχει μαζέψει 50 τόνους Καλαμών αρίστης ποιότητας και θα προχωρήσει σε μια ακόμα δημοπρασία, την δεύτερη για φέτος, το επόμενο διάστημα. Όπως λέει ο κ. Πουλάκος για να γυρίσει ο καρπός χρειάζεται πολύ νερό και νοτιάδες.

Ίδια είναι σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ίσως και χειρότερη η κατάσταση στο νομό Φθιώτιδας, σε μια περιοχή όμως που παραδοσιακά πιάνει χαμηλές θεμροκρασίες και οι παραγωγοί ως εκ τούτου φροντίζουν να μαζεύουν πιο νωρίς. Όσον αφορά στις τιμές της Καλαμών παίζουν στα 90 λεπτά - 1 ευρώ το κιλό ακόμα και για τις φετινές που είναι σε κάδες. Όπως είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Μπουράμας, ελαιοπαραγωγός από τις Λιβανάτες, η παραγωγή μετά τις 20-21 του μήνα βγήκε ζαρωμένη, αλλά πολλοί λίγοι είναι οι αγρότες που δεν έχουν μαζέψει τον καρπό.

Σημειωτέον ότι ζαρωμένος παραμένει ο πιο ευαίσθητος από την Καλαμών καρπός και της Κονσερβολιάς (Αμφίσσης, Αγρινίου κ.λπ.), σε μια χρονιά μάλιστα με αρκετά καλές τιμές για τον παραγωγό, αλλά με σαφώς μειωμένο όγκο παραγωγής για διάφορους λόγους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην Αμφίσσης έγινε πράξη πριν από λίγες ημέρες στα 1,90 ευρώ το κιλό για τα 110 κομμάτια στο κιλό με πληρωμή σε επιταγή, αν και οι περισσότερες αγοραπωλησίες είναι στα 1,60-1,70 ευρώ το κιλό.

Πηγή: agrotypos.gr