Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ξαφνική απεργία στο Μετρό, αποκάλυψε με νόημα τις ‘αγνές προθέσεις’ του στα πλαίσια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου. ‘Πρέπει να μπολιάσουμε (!) την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα’. Και αναρωτήθηκε με την γνωστή αφέλεια της υποκρισίας που τον διακρίνει, εάν ‘η επιδιωκόμενη από τους διαμαρτυρόμενους ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης παρεμποδίζεται (!) σκόπιμα από τα ΜΜΕ’, που τον υπερασπίζονται και τον λιβανίζουν.

Την σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο νέο Δεξιός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος αφού τόνισε ότι ‘δεν θα σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα (!), ανακοίνωσε τις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη η οποίες θα ορίζουν θέματα συναθροίσεων. ‘Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά’, ανέφερε ο Υπουργός χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια μας βάζουν ξανά … στο γύψο.

Πρόκειται για μία από τις πολλές ‘φιλότιμες’ προσπάθειες που έχουν καταβάλει και άλλοι στο παρελθόν Υπουργοί προηγούμενων Κυβερνήσεων, καθώς και Δήμαρχοι της Αθήνας και άλλοι λοιποί ‘πρόθυμοι’. Καμία ποτέ δεν τελεσφόρησε. Διότι όλες τους αποτελούσαν κόκκινο πανί μπροστά σε μια ενδεχόμενη, αυθόρμητη και δικαιολογημένη Λαϊκή οργή. Την ίδια τύχη θα έχει και αυτή η προσπάθεια, που γίνεται κατ’ εντολή των Ελλήνων Βιομηχάνων, εάν τελικά δεν καταφέρει …να αναστήσει (!) ξανά στα πόδια τους τα συνδικάτα και το μαζικό λαϊκό κίνημα. Όπως ακριβώς γίνεται τώρα στην Γαλλία από τα ‘κίτρινα γιλέκα’.

Όχι τόσο διότι όλο αυτό βασίζεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος που λέει πως ‘Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα’. Όχι τόσο διότι τα των δημοσίων συναθροίσεων ρυθμίζονται ακόμα από Νομοθετικά Διατάγματα του 1971 (επί Χούντας) και Βασιλικά Διατάγματα του 1972 (Χούντα). Όσο για το γεγονός ότι ετούτος ο Λαός έχει βιώσει στο πετσί του ότι ποτέ χωρίς αγώνες δεν κατάφερε τίποτα.

Το άρθρο όμως 11 του Συντάγματος αναφέρει και κάτι ακόμα. Πως ‘μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η Αστυνομία’. Ας δούμε λοιπόν τι επιδιώκει η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και τι έργο επ αυτού έχει σκοπό να αναθέσει στην Αστυνομία.

Η Κυβέρνηση λοιπόν ενεργώντας φοβικά, επιδιώκει να εξουδετερώσει στην πράξη κάθε κοινωνική διαμαρτυρία που εκφράζεται, εξ αιτίας της μεροληπτικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Όμως η ‘ασφάλεια’ των πολιτών είναι κυρίως θέμα και απαίτηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και περιλαμβάνει εκτός των άλλων και το μεροκάματο, τα εργασιακά δικαιώματα, την σύνταξη, την πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία την πρόνοια κλπ. Και το κορυφαίο δόγμα της Κυβέρνησης …‘νόμος και τάξη’, κατά βάση αφορά τους αδύναμους κυρίως και ανυπεράσπιστους πολίτες και όχι τους λίγους και ισχυρούς. Και δεν πρόκειται βέβαια για τρόμο, για πάταξη και άλλες αστυνομικές αυθαιρεσίες, στο όνομα της όποιας κανονικότητας σέρνει την ΝΔ η ακροδεξιά της πτέρυγα.

Η Κυβέρνηση λοιπόν ‘εμπλέκει’ και πάλι την Αστυνομία. Και αυτή ως πειθήνιο ‘όργανο καταστολής’ υπακούει. ‘Εσείς είστε το Κράτος’ έλεγε ο πατέρας Μητσοτάκης το 1992. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τον περιορισμό στις πορείες και διαδηλώσεις είναι. Η Αστυνομία οφείλει να γνωρίζει 48 ώρες πριν, τον ‘υπεύθυνο συνάθροισης’ οργανωτή και τις εκτιμήσεις του για το μέγεθος της …διαμαρτυρίας. Στην συνέχεια και σε συνεργασία με τον διορισμένο ‘αστυνομικό διαμεσολαβητή’ θα μπορεί η Αστυνομία-Κυβέρνηση να θέτει περιορισμούς στην πορεία, σύμφωνα με την ‘αναλογική κατάληψη του οδοστρώματος’ που αυτή επιθυμεί. Θα αποφασίζει δηλαδή εάν μία διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε … κεντρικούς δρόμους, σε παράπλευρους δρόμους ή στο πεζοδρόμιο, με βάση τον όγκο της.

Δηλαδή θα έχουμε διαμαρτυρίες του δρόμου, μίας ή δύο λωρίδων και τις υποβαθμισμένες εκείνες του …πεζοδρομίου, ή καθόλου διαμαρτυρίες. Προς μεγάλη ‘τέρψη’-διαπόμπευση των οργανωτών-συνδικαλιστών και προς δόξαν του επιδιωκόμενου ‘κοινωνικού αυτοματισμού’, στα πλαίσια της …εθνικής συνεννόησης.
Είναι φανερές εδώ οι ‘αγαθές προθέσεις’ της Αστυνομίας να συνδράμουν, με τα ‘μέσα που διαθέτουν’ και δια του ‘κέντρου επιχειρήσεων’ στην συν διοργάνωση κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας, προκειμένου αυτές να (μην) πετύχουν τον στόχο τους, αφού το σύστημα ‘τρέμει’ μπροστά στη λαϊκή οργή. Το έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αυτό το ‘ενδιαφέρον’. Έχει γράψει και η Ιστορία για αυτό, με σελίδες αίματος.

Λοιπόν, ας αναλάβει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Κουμουνδούρου δηλαδή, να καταγγείλει και να αντιπαλέψει πολιτικά, ένα ακόμη μέτρο ‘μεταρρύθμισης’ της αντιλαϊκής αυτής Κυβέρνησης. Και ας αφήσει εμάς, τον Λαό δηλαδή, να ‘συνεργαζόμαστε’ με την Αστυνομία όταν θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε. Έχουμε μάθει να σπάμε τις απαγορεύσεις με ανυπακοή, καθώς και να υπερασπιζόμαστε το Συνταγματικό μας δικαίωμα στο ‘δικαίωμα’.
Εύχομαι μια Καλή Χρονιά σε όλους.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr