Οι online ή ηλεκτρονικές αγορές είναι βολικές, γιατί μπορείτε να βρείτε ότι θέλετε, στις καλύτερες τιμές και να έχετε αυτό που επιθυμείτε κατευθείαν στην πόρτα σας, χωρίς να αφήσετε την άνεση του σπιτιού σας. Και δεν μιλάμε μόνο για προϊόντα, πλέον είναι διαθέσιμες και υπηρεσίες όπως είναι η εύρεση ενός εστιατορίου, ένας εξειδικευμένος τεχνικός οικιακών συσκευών μπορεί πλέον να έρθει άμεσα στο σπίτι σας, το πιο κοντινό συνεργείο αυτοκινήτων κτλ. Πάμε να δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε.

1. Να πραγματοποιείτε αγορές πάντα από ασφαλή σύνδεση

Εάν ο υπολογιστής σας δεν προστατεύεται από πιθανώς κακόβουλο λογισμικό, οι κωδικοί πρόσβασής και οτιδήποτε άλλο αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας ή κάνετε online σας κινδυνεύουν να κλαπούν.

Βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας του υπολογιστή σας είναι ενεργοποιημένο. Σε αυτό το σημείο να πούμε πως πραγματοποιώντας τις αγορές σας μέσω ενός ελληνικού e-shop, το FhotoPharmacy για παράδειγμα, οι αγορές σας τις περισσότερες φορές θα γίνονται με ασφάλεια. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε να κάνετε οικονομικές συναλλαγές όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο δίκτυο, γιατί μπορεί να μην γνωρίζετε αν έχει παραβιαστεί.

2. Ψαξτε για τον έμπορο και τη φήμη του

Αν γνωρίζετε ήδη το κατάστημα, τότε οποιαδήποτε αγορά θα είναι πολύ ασφαλής. Έτσι, μπορείτε πάντα να αναζητάτε πληροφορίες σχετικά με εμπειρίες άλλως χρηστών από το ηλεκτρονικό κατάστημα που θέλετε να ψωνίσετε.

Βέβαια, αν δεν γνωρίζετε το κατάστημα, δεν σημαίνει πως είναι απαγορευτικό να ψωνίσετε από εκεί. Απλά πρέπει να πάρετε μερικές προφυλάξεις. Αν μετά από σχετική έρευνα διαπιστώσετε ότι δεν έχει ευνοϊκές κριτικές, τότε μην παραγγείλετε από το eshop τους.

3. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό κατάστημα που απαιτεί περισσότερες πληροφορίες από τις απαραίτητες για την πραγματοποίηση της αγοράς.

Αναμένετε να σας ζητηθεί κάποια μέθοδος πληρωμής, διεύθυνση αποστολής, αριθμός τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά αν ο έμπορος ζητήσει άλλες πληροφορίες, φύγετε.

Ένα αξιόπιστο eshop ποτέ δεν θα σας ζητήσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, τις πληροφορίες κοινωνικής ασφάλισης ή τον αριθμό άδειας οδήγησης. Ορισμένες εταιρείες κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά σας, αλλά αυτές πρέπει να είναι πάντα προαιρετικές και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την παροχή των πληροφοριών.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξτε την πολιτική απορρήτου της τοποθεσίας για να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο εκτίθενται οι πληροφορίες σας. Πολλά καταστήματα δηλώνουν σαφώς ότι δεν μοιράζονται, πωλούν ή ενοικιάζουν πληροφορίες του καταναλωτή, επομένως μείνετε στις εταιρείες που σέβονται την ιδιωτικότητά σας.

4. Αποφύγετε τις προσφορές που φαίνονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές»

Σαφώς, υπάρχουν eshop που κατά καιρούς βάζουν προσφορές σε συναγερμούς, σε ρούχα, είδη για το σπίτι κτλ. επομένως δεν αναφερόμαστε σε αυτή τη περίπτωση. Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που υπόσχεται πάρα πολλά σε πολύ χαμηλή τιμή είναι ύποπτη και σε αυτή τη περίπτωση αναφερόμαστε.

Εάν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, εξετάστε αν ο έμπορος έλαβε νόμιμα τα στοιχεία, εάν θα λάβετε ποτέ τα είδη που πληρώσατε, αν τα είδη είναι στην πραγματικότητα επώνυμα ή μια απομίμηση, εάν θα μπορείτε να επιστρέψετε τα κατεστραμμένα προϊόντα.

5. Αν αγοράζετε δωροκάρτα, διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις

Εάν η δωροκάρτα είναι για κάποιον άλλο, βεβαιωθείτε ότι το κατάστημα είναι νόμιμο, ότι το άτομο χρησιμοποιεί το κατάστημα και ότι δεν υπάρχουν όροι που θα δημιουργούν περιορισμούς.