Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Το ότι ο Δήμος Σπάρτης έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι «ηλίου φαεινότερον» .
Και το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι, γιατί δεν τίθεται το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ούτε από τη νέα δημοτική αρχή ούτε από την αντιπολίτευση. Θέματα αμφιβόλου αξίας πάνε κι έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, αλλά το κορυφαίο θέμα και πρόβλημα του δήμου μένει εκτός.
Τι, άραγε σημαίνει αυτή η σιωπή;

- Ποια είναι η πραγματική κατάσταση με τα σκουπίδια σήμερα ;
- Πού πάνε τα σκουπίδια των πράσινων κάδων; Αποθέτονται νομίμως και πού; Ποιες είναι οι συνθήκες και οι επιπτώσεις απόθεσης ; Πληρώνει ο δήμος πρόστιμα ή όχι ; Γιατί παρουσιάζεται , όλο και πιο συχνό το πρόβλημα του ξεχειλίσματος των πράσινων κάδων ; Πόσο κοστίζει στο δήμο (στους δημότες) η διαχείριση των σκουπιδιών των πράσινων κάδων, γενικά;
- Πού πάνε τα ανακυκλώσιμα των μπλε κάδων και των «καμπανών»; Γιατί παρουσιάζεται το φαινόμενο να ξεχειλίζουν κι αυτοί; Πόσο κοστίζει στο δήμο (στους δημότες) η μεταφορά τους ; Η διαχείρισή των ανακυκλώσιμων , έτσι όπως γίνεται αυτήν τη στιγμή , είναι επωφελής ή ζημιογόνα για το δήμο και τους δημότες;
- Θα ενταχθεί ο δήμος Σπάρτης στις επιλογές διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου , όποιες κι αν είναι αυτές, όποτε και όταν τελεσφορήσουν;
- Θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει η νέα δημοτική αρχή την επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για δημοτική διαχείριση , έξω από τις επιλογές της περιφέρειας, με κομβικό σημείο τη «Διαλογή στην Πηγή» , την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση;
- Θα ακολουθήσει η νέα δημοτική αρχή κάποιο άλλο, δικό της , σχέδιο διαχείρισης και ποιο;

Διαχρονικά , ο δήμος Σπάρτης, έχει «πετάξει» του κόσμου τα χρήματα στα σκουπίδια, όμως το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά , τουναντίον, οξύνθηκε με αποτέλεσμα, σήμερα , να είμαστε στην προτελευταία του φάση. Η επόμενη και τελευταία φάση θα είναι να γεμίσει ο δήμος με σκουπίδια σε μόνιμη βάση , με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται .
Εδώ και πολλά χρόνια το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα του δήμου με σοβαρές περιβαλλοντικές , οικονομικές , ενεργειακές και κοινωνικές συνέπειες . Κι όμως εξακολουθεί να «κρύβεται κάτω από το χαλί» !!!
Μια κοινωνία για να χαρακτηρίζεται πολιτισμένη και αναπτυσσόμενη πρέπει να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της με λύσεις ολοκληρωμένες , βιώσιμες , αειφόρους και οικονομικά συμφέρουσες για τους πολίτες, λύσεις που θα περιλαμβάνουν πηγές χρηματοδότησης , χρονοδιαγράμματα, εργαλεία εφαρμογής και συγκεκριμένους στόχους.
Όλα αυτά (και άλλα πολλά) πρέπει να απαντηθούν άμεσα, δημοσίως και με επάρκεια από τη δημοτική αρχή Σπάρτης . Οι πολίτες αναμένουν.

*Όλες οι φωτογραφίες είναι από την πλατεία Ν. Κόσμου, στις 29-12-2019

Από τη σύνταξη
Με αφορμή την αναφορά του Βαγγέλη Μητράκου το τηλεοπτικό συνεργείο του notospress.gr αποτύπωσε όσα συμβαίνουν με τα απορρίμματα στον Δήμο Σπάρτης. Δείτε αργότερα σήμερα ένα εύγλωττο video για την κατάσταση που επικρατεί.