ΣΠΑΡΤΗ. Ένα μοναδικό ρεκόρ, που ελάχιστοι στον κόσμο και στην Ελλάδα κατέχουν, έχει πετύχει ο ελαιοπαραγωγός από τη Σπάρτη, Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Τα ελαιόλαδα και οι ελιές του προερχόμενα από τους βιολογικούς ελαιώνες του, έχουν βραβευτεί 135 φορές στους περισσότερους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας και ποιότητας.

Κορυφαίο ελαιόλαδο

Τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβριο, το ελαιόλαδο του, αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία του. Σε μια παγκόσμια κατάταξη που για να αναδειχθείς στην κορυφή της, πρέπει να βραβευτείς στους περισσότερους από τους 31 διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου που προσμετρούν και διεξάγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η αξία του ελληνικού ελαιόλαδου

«Ειδικοί και μη, λένε, χρόνια τώρα ότι η αξία του ελληνικού ελαιολάδου (και των ελληνικών ελιών) έναντι των Μεσογειακών ανταγωνιστών είναι η ποιότητά τους. Ο τόπος μας η Σπάρτη Λακωνίας δεν είναι τυχαία επιλογή, όπως και οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούμε στους βιολογικούς μας ελαιώνες για την συνύπαρξη αυτού του μπουκέτου αρωμάτων, γεύσεων και αισθήσεων από παλιές, ξεχασμένες εποχές.
Ο άριστος συνδυασμός του μικροκλίματος, της χλωρίδας και της πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προσδίδει στα βιολογικά μας ελαιοπροϊόντα μοναδικότητα με πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης και σπάνιας ποιότητας, που τα κατατάσσουν στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως»
σημειώνει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος

Στην περίπτωση του Σπαρτιάτη ελαιοπαραγωγού εκτός από τα άλλα θαυμαστά της ελληνικής γης (αρωματικά φυτά, εσπεριδοειδή) προστίθεται στα δύο εθνικά μας προϊόντα και το πάθος για προσήλωση, στο αγνό, το αυθεντικό, το καλύτερο. Μαζί τους στο ελαιοτριβείο του μέλλοντος της ελληνικής ελιάς, μπαίνουν το όνειρο και η γνώση πως «αυτοί που θα ασχοληθούν με την ελαιοκομία πρέπει να κοπιάσουν» γιατί όπως λέει ο κ. Σακελλαρόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Θανάση Τσίγγανα, «η ελαιοκομία δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά είναι υπερμαραθώνιος που απαιτεί αντοχές

«Αυτά που κάνουν τη διαφορά συνοψίζονται ταυτόχρονα σε μία λέξη και μία έννοια: πάθος. Πάθος για υψηλή ποιότητα, πάθος για καινοτομία και μοναδικότητα με επιστημονική παρακολούθηση, πάθος για ιδιαίτερους γαστρονομικούς συνδυασμούς, με πλουραλισμό γευστικών χαρακτηριστικών που να έχει την υπογραφή και την ταυτότητα των βιολογικών «ελαιώνων Σακελλαρόπουλου» από την Ελλάδα και την Σπάρτη Λακωνίας. Εδώ και 28 χρόνια, χωρίς παρέκκλιση, κάναμε τη διαφορά που μας οδήγησε στην τιμητική κατάκτηση των 135 διεθνών βραβείων.

Δεν είχαμε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πριν από το 2012. Δηλαδή, 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, διανύσαμε ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας και εξειδίκευσης, διότι θέλαμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο γεύσης και ποιότητας διεθνώς και μπορούν να συναγωνίζονται ποιοτικά τα κορυφαία ελαιοπροϊόντα παγκοσμίως.

Συμμετέχουμε αποκλειστικά σε διαγωνισμούς με υψηλό κύρος, με εκατοντάδες συμμετέχοντα δείγματα που εξετάζονται από επαγγελματίες γευσιγνώστες με διαδικασίες τυφλής γευσιγνωσίας κατά τα πρότυπα που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Δηλαδή, οι κριτές και γευσιγνώστες δεν γνωρίζουν ποιο ελαιόλαδο ή ποιες επιτραπέζιες ελιές δοκιμάζουν, διατηρώντας πολύ υψηλά στάνταρντ δοκιμής» αναφέρει.

«Συναγωνιζόμαστε λοιπόν χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιότητας όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι Η.Π.Α, η Αργεντινή, η Χιλή και πολλές άλλες. Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε διεθνείς διαγωνισμούς βραβείων για το design, για την συσκευασία και την προώθηση γενικά, δεν μας ενδιέφερε ποτέ αυτός ο τομέας. Ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το εσωτερικό περιεχόμενο. Έτσι λοιπόν η μορφή επιβράβευσης αυτή έχει για εμάς και την μεγαλύτερη αξία».