28 Δεκεμβρίου 2019 – 02 Ιανουαρίου 2020, Βαμβακού Λακωνίας

Φέτος, για πρώτη φορά δίνουμε το πρωτοχρονιάτικο ραντεβού μας στη Βαμβακού! Ελάτε να αποχαιρετήσουμε τη δεκαετία που φεύγει και να υποδεχθούμε μία νέα, δημιουργώντας τις πρώτες αξέχαστες αναμνήσεις. Η Βαμβακού έχει φορέσει τα γιορτινά της και μία σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο βουνό και το χωριό, σας περιμένουν για να ζήσετε την πιο μαγευτική, λαμπερή και παραμυθένια Πρωτοχρονιά της ζωής σας.

Δραστηριότητες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, γαστρονομικές και μουσικές εκδηλώσεις στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο στην πλατεία του χωριού, πεζοπορία και ποδηλασία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό, οικογενειακές στιγμές, γιορτινά τραπέζια, γράμματα, δώρα, παιχνίδια και γέλια μας συνοδεύουν ως τις πρώτες μέρες του 2020.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες των Χριστουγέννων υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Revival και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που πραγματοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ένας Καρυοθραύστης στη Βαμβακού

Το θέατρο, το παραμύθι και ένας καρυοθραύστης δεν μπορούν να λείπουν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η βραβευμένη θεατρική ομάδα Τόπι έρχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 16:00, στο σχολείο της Βαμβακούς και φέρνει μαζί της το μαγευτικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης», σε μία θεατρική παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Παραμονή Χριστουγέννων, προσμονή για το άνοιγμα των δώρων και μέσα σε όλα ένας μικρός καρυοθραύστης. Η μάχη με τη βασίλισσα των ποντικών, τα μάγια που λύθηκαν μετά τη μάχη, ένα απίστευτο ταξίδι στον κόσμο των ζαχαρωτών και όλα αυτά συνοδευόμενα με χορό και τη μουσική του Τσαϊκόφσκι.

Το έργο είναι βασισμένο στο κείμενο του Ε.Τ.Α Χόφμαν.

Συντελεστές: Θεατρική Ομάδα Τόπι

Διασκευή – σκηνοθεσία: Πλειώνης Δημήτρης

Μουσική: Νάσσος Σωπύλης

Σκηνικά -κοστούμια: Μαρίνα Πανηγυράκη

Φωτογραφίες: Γιώργος Κοκονός

Παίζουν: Κωνσταντίνος Δανίκας, Μαρίνα Πανηγυράκη, Μαρία Πίγκου, Δημήτρης Πλειώνης

Διάρκεια: 70’

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Δραστηριότητες για παιδιά

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι οι αγαπημένες εορτές των παιδιών. Άγιος Βασίλης, γράμματα και δώρα, παιχνίδι και χαρά. Οι μικροί μας φίλοι, λοιπόν, έχουν την τιμητική τους και η Vamvakou Revival, σχεδίασε για αυτούς ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης και παιχνιδιών για την εορταστική περίοδο, που θα λάβουν χώρα στο σχολείο του χωριού και κρύβουν μοναδικές εκπλήξεις.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 12:00, Βρες Βότανα στη Βαμβακού

Πονάει ο λαιμός σου πιες τσάι του βουνού, πονάει το στομάχι σου βράσε μαντζουράνα, κάηκες στο φούρνο βάλε κισσό και θα περάσει, έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Τόσα κι άλλο τόσα είναι τα βότανα της Βαμβακούς, τόσες κι άλλες τόσες οι ιδιότητές τους. Καλούμε παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους, να ανακαλύψουμε μαζί κάθε λογιών βότανα, ποιες είναι οι μαγικές τους ιδιότητες και να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα βοτάνων!

Σχεδιασμός: Κ.Κουτρουμπή

Διάρκεια: 120’

Είσοδος δωρεάν

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, 12:00, Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Ο βοηθός του Άγιου Βασίλη κάνει μία στάση στη Βαμβακού και περιμένει παιδιά 6-12 ετών να γράψουν μαζί του γράμματα και να τα στείλουν στον Άγιο Βασίλη. Τι λέτε, θα προλάβουν να φτάσουν;

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας ένα δικό σας παιχνίδι ή ένα βιβλίο ή ότι άλλο θέλετε που το έχετε χορτάσει και θα θέλατε να το κάνετε δώρο σε κάποιον!

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Φ.Καλομοίρη

Διάρκεια: 120’

Είσοδος δωρεάν

Πέμπτη 02 Ιανουαρίου, 12:00, Χορός και θέατρο για γονείς και παιδιά

Άραγε, γνωρίζετε όλους τους πιθανούς τρόπους, για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας; Έχουμε να σας προτείνουμε έναν ακόμη! Δημιουργικά θεατρικά και κινητικά παιχνίδια αναπτύσσουν την επικοινωνία γονέων και παιδιών ηλικίας 3-10 ετών. Η Φλώρα υποδέχεται σύσσωμη την οικογένεια, στο σχολείο της Βαμβακούς, σε ένα δίωρο δρώμενο που συνδυάζει τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την έκφραση.

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Φ.Καλομοίρη

Διάρκεια: 120’

Είσοδος δωρεάν

Παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως!

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς, λειτουργεί ένα σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, ενώ κάτω από την πλατεία της Βαμβακούς, μία σύγχρονη παιδική χαρά με όργανα γυμναστικής, σκάκι, ξύλινο ποδοσφαιράκι, κούνιες και μια σειρά από άλλα παιχνίδια περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Η παιδική χαρά λειτουργεί 08:00 – 22:00, καθημερινά.

Μια μοναδική Πρωτοχρονιά στο Βουρέικο!

Μουσική, χορός, τραγούδι και λαχταριστά εδέσματα θα σας συντροφεύσουν έως τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Εορταστικό μενού, μυρωδάτα γλυκά, καφές, ροφήματα και μία εξαιρετική λίστα κρασιών σας περιμένουν να τα απολαύσετε.

Νότες από το παρελθόν θα ντύσουν το εστιατόριο-καφέ Βουρέικο (live)

Οι “The Smooth Tones” σε αγαπημένες μελωδίες του χθες προετοιμάζουν το κλίμα για την αλλαγή του έτους, μερικές νύχτες πριν εκπνεύσει το 2019, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 21:00. Το εορταστικό σκηνικό συμπληρώνεται με μοναδικές μυρωδιές, αλμυρές και γλυκές λιχουδιές και καλό κρασί. Οι “The Smooth Tones" είναι ένα ακουστικό ντουέτο των Λούη Βλαχάκη (κιθάρα-φωνή) και Γιώργου Κωστιάνη (πιάνο) με επιρροές από τη vocal jazz έως την pop, rock.

Διάρκεια: 240’

Στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, σας περιμένουμε να υψώσουμε τα ποτήρια και να πιούμε στην υγεία μίας νέας δεκαετίας που ξεκινά. Για πρώτη φορά μετράμε αντίστροφα στο Βουρέικο και υποδεχόμαστε ένα νέο έτος, το 2020.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, κι αφού πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε με λαϊκά! Την πρώτη ημέρα του 2020, το βράδυ, το Βουρέικο γιορτάζει και σας προσκαλεί σε ένα γαστρονομικό ταξίδι με καλό κρασί και αθάνατες μελωδίες της λαϊκής μουσικής σκηνής μέσα από το ραδιόφωνό του. Κι αν γιορτάζετε, το μενού θα είναι προσαρμοσμένο ειδικά για εσάς!

Ενώ, μία ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά, 02 Ιανουαρίου, στις 16:00, σας προσκαλούμε σε ένα λαχταριστό απόγευμα για μικρούς και μεγάλους, με μία μοναδική λίστα γλυκών που ερεθίζουν τον ουρανίσκο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις γευστικές σοκολάτες μας και τα παντός καιρού ροφήματα!

Μέσα στη σάλα του εστιατορίου λειτουργεί εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή των εδεσμάτων. Καρύδια, βότανα, αποξηραμένοι καρποί του δάσους και άλλα τοπικά προϊόντα είναι διαθέσιμα προς δοκιμή και αγορά.

Σε όλες τις εκδηλώσεις, ισχύουν οι τιμές του μενού.

Εστιατόριο-καφέ Βουρέικο, τηλέφωνο κρατήσεων: 2731-0-27964.

Δραστηριότητες στο βουνό

Καθημερινά περιμένουν τους λάτρεις της φύσης και της άθλησης, και όχι μόνο, οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση HAIBIKE, εξερευνήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό και το βουνό του Πάρνωνα. Οι εναλλαγές του τοπίου και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, τα ξωκλήσια και οι πηγές κρυμμένα στο δάσος θα σας ανταμείψουν!

Ελάτε να κάνουμε μαζί ποδαρικό στο 2020!

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτών στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.vamvakourevival.org/assets/Vamvakou_Brochure_Christmas_Final_Web.pdf

Χρήσιμες πληροφορίες

Μην ξεχνάτε τα επιπλέον επιδοτούμενα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Λακωνίας, προς και από τη Βαμβακού, που εντάσσονται στο πλαίσιο του εγχειρήματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πληροφορίες για τα επιπλέον δρομολόγια κατά την εορταστι-κή περίοδο, είναι διαθέσιμες στο http://www.vamvakourevival.org/assets/dromologia_new.jpg

Λίγα λόγια για την Vamvakou Revival

Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Αύγουστο του 2018, ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού

Η ηρεμία, η χαλάρωση, η αναψυχή και ο φυσικός πλούτος είναι στοιχεία που λείπουν από την καθημερινότητά μας, αλλά στη Βαμβακού βρίσκονται σε αφθονία. Το χωριό είναι κτισμένο τον 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μέτρων, ανάμεσα σε καρυδιές, έλατα και καστανιές. Σήμερα, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα, του Δήμου Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας. Έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά.

#ChristmasinVamvakou

#VamvakouRevival

Επικοινωνία

Ομάδα Vamvakou Revival

Βαμβακού, 230 67, Λακωνία

info@vamvakourevival.org

+30 27310 76233

www.vamvakourevival.org

Like us on Facebook @VamvakouRevival

Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg