Ολοκληρώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας η συλλογή της Ναβαλίνας και ήδη έχει ξεκινήσει το μάζεμα των Μέρλιν. Παράλληλα, το ίδιο συμβαίνει και με τις Κλημεντίνες, οι οποίες θα δώσουν τη σκυτάλη στα Nova. Η παραγωγή σε πορτοκάλι, λεμόνι και μανταρίνι είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως
εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειες.

Αυτή η μείωση αντισταθμίζεται σε κάποιον βαθμό από τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, λόγω και της μεγάλης ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού. Το μεγάλο αγκάθι σε αυτή την περίπτωση παραμένει η διακίνηση των εσπεριδοειδών χωρίς παραστατικά, από εμπόρους των πρώην ανατολικών χωρών. Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, ώστε να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή.

Από το ρεπορτάζ που έγινε και από τις συνομιλίες με τους ανθρώπους του χώρου, γίνεται φανερό ότι ο τομέας των εσπεριδοειδών, ειδικά σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανοργάνωτος.

Η διακίνηση των εσπεριδοειδών χωρίς παραστατικά, από εμπόρους των πρώην ανατολικών χωρών, δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγροτική οικονομία στον τομέα αυτό, ενώ η απουσία σύγχρονων συλλογικών σχημάτων αποδυναμώνει τους παραγωγούς και την προοπτική της καλλιέργειας στις περιοχές αυτές.

Δύσκολο παζλ η χρονιά στην Πελοπόννησο

Με προβληματισμό αποχαιρετούν το 2019 οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Πελοποννήσου, καθώς η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από προϊόν σε προϊόν. Ο Δημήτρης Δουβής, από την Κορινθία, που ασχολείται με το εμπόριο και τις εξαγωγές λεμονιών, δήλωσε: «Έχουμε μια μείωση περίπου 60%, επειδή η πρώτη γενιά φέτος δεν απέδωσε. Οι εξαγωγές δεν προχωράνε, αφού βρήκαμε ισχυρό αντίπαλο τα τουρκικά λεμόνια».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, τονίζει ότι είναι κατά 20% ανεβασμένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά. «Αυτήν τη στιγμή, η τιμή είναι 50 λεπτά και είχε φτάσει στα 70 όταν ξεκίνησε η σεζόν». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2019, οι εξαγωγές λεμονιού από την Κορινθία είναι στους 10 τόνους, ενώ από την Αργολίδα έφυγαν 70 τόνοι.


Οι εξαγωγές έσωσαν το μανταρίνι


Από την Αργολίδα, ο Χάρης Μακρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, δήλωσε: «Οι Κλημεντίνες προχωράνε με λίγα προβλήματα. Η τιμή τους άρχισε από τα 46 λεπτά και έπεσε στα 38 έως 40 λεπτά, την ώρα που η παραγωγή έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%».

Σε ό,τι αφορά τα Νόβα, τόνισε πως «αυτήν τη στιγμή έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και η τιμή τους κυμαίνεται από 42 έως 44 λεπτά, ενώ και εδώ η παραγωγή σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι ελαφρώς μειωμένη». Τέλος, για τα Μέρλιν, ο Χάρης Μακρής δήλωσε ότι «είναι νωρίς να έχουμε εικόνα, αφού δεν έχει προχωρήσει η συγκομιδή. Οι πρώτες τιμές είναι στα 23 λεπτά, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να διαμορφώσουμε άποψη».


Στο μανταρίνι, οι εξαγωγές για την Αργολίδα έφτασαν τους 9.262 τόνους την πρώτη εβδομάδα
του Δεκεμβρίου, ενώ για τη Λακωνία τους 380 τόνους.

Στη Λακωνία, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΕ Αμυκλών, Δημήτρης Δημάκος, εμφανώς απογοητευμένος δήλωσε ότι«είχαμε μια δύσκολη χρονιά, αφού υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής, μικροκαρπία και προβλήματα στην ποιότητα. Εμφανίζονται μαύρα σημάδια στα φρούτα, τα οποία προφανώς είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Η τιμή διαμορφώνεται στα 18 λεπτά, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις στην παραγωγή και στην ποιότητα».


Στα φορτηγά το 80% της Κλημεντίνης στην Πρέβεζα


Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές στο εξωτερικού, οι εταιρείες εσπεριδοειδών της Πρέβεζας προσπαθούν να πάρουν μερίδιο από την αγορά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Όπως μας εξηγεί ο Διονύσης Χαλκιάς, ιδιοκτήτης εξαγωγικής εταιρείας από την περιοχή, «οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον.

Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη ζήτηση, θα πρέπει η ποιότητα των προϊόντων να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που μας θέτουν. Όπως αντιλαμβάνεστε, το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την περίπτωση πέφτει στα χέρια του παραγωγού.

Η συλλογή της Κλημεντίνης σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και η τιμή της το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μία ανοδική πορεία, ξεπερνώντας ακόμα και τα 32 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι κοπές των Μέρλιν, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται περίπου στα 15 λεπτά, ανάλογα φυσικά και με την ποικιλία».

Πηγή: ypaithros.gr