ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε συμφωνία ήρθαν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ προκειμένου να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed. Όπως δείχνουν οι χάρτες η Πελοπόννησος και οι Νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας…
Οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν τις επόμενες ημέρες.

Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη φέρεται να οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν το εν λόγω project.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη, γιατί με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων».

Στη συνέχεια, προσθέτει πως «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Τέλος, το Σίγμα υπογραμμίζει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί, αν και έχει δευτερεύουσα σημασία ότι η διέλευση του αγωγού μέσα από την Πελοπόννησο έχει ήδη επηρεάσει ή και δρομολογήσει εξελίξεις στην Πελοπόννησο σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, αυτοδιοικητικό, επενδυτικό, οικονομικό κ.λ.π. Οι συσχετισμοί, οι ισορροπίες, οι ανοχές, οι παραχωρήσεις έχουν να κάνουν με την διέλευση του αγωγού από το νοτιοανατολικό έως το βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου…