Όποιος θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση που να προσφέρει προϊόντα όπως είναι μια κάβα ποτών στην Αθήνα ή μια επιχείρηση που να παρέχει υπηρεσίες, θα χρειαστεί νομικές πληροφορίες τόσο για την επιλογή επιχειρηματικών οντοτήτων όσο και για τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής διαδοχής. Παρακάτω έχουμε επιγραμματικά μερικά από τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν από οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια.

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Όσον αφορά τις φορολογικές ευθύνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να τηρούμε όλους τους φόρους που επικαλύπτονται. Οι φόροι που μπορεί κανείς να γνωρίζει και να συμμορφώνεται αφορούν ομοσπονδιακούς φόρους, κρατικούς φόρους και τοπικούς φόρους. Αυτό συνδέεται επίσης με τη δομή που επιλέξατε για την οντότητά σας, καθώς η φορολογική υποχρέωση μπορεί να επηρεαστεί ανάλογα με την κάθε επιχειρησιακή διάρθρωση.

Επιχειρησιακή διάρθρωση

Όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση ή είστε απλά ένας ηλεκτρολόγος στην Αγία Παρασκευή με άμεση εξυπηρέτηση και δραστηριοποιείστε μέσω ενός website το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσδιορίσετε είναι ποιά θα είναι η επιχειρηματική δομή που θα σας περιγράφει ως επιχείρηση. Υπάρχουν ατομικές επιχειρήσεις, γενικές και ανώνυμες εταιρείες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια δομή θα πρέπει να ισχύει για την επιχείρησή σας, προκειμένου να ικανοποιήσετε τις ανάγκες και να προστατέψετε όλους τους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια, η νομική εκπροσώπησή σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σε σχέση με την κρατική υπηρεσία που είναι σχετική για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάθεσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών πράξεων.

Αδειοδότηση - Εργασιακές απαιτήσεις

Η λήψη επιχειρηματικών αδειών θα πρέπει να είναι το επόμενο σας βήμα. Η επίσκεψη των τοπικών κυβερνήσεων για την απόκτηση των σχετικών εγγράφων μπορεί να είναι αφόρητη και δύσκολη διαδικασία για να την βγάλετε εις πέραν μόνοι σας.

Ένα από τα τελευταία βήματα που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε ποιές είναι οι απαιτήσεις των εργοδοτών όσον αφορά την ασφάλεια, την εργασία και την υποβολή νόμιμων διαδικασιών για την πρόσληψη του προσωπικού. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε και να συμμορφωθείτε με αυτούς τους νόμους.

Σύμφωνα με την Οικονομάκης Χρήστος Διεθνής Δικηγορική Εταιρεία, ξεκινώντας μια επιχείρηση και προχωρώντας στη διαδικασία εφαρμογής κοστίζει κάποια χρήματα, και ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναζητά κανείς τις υπηρεσίες ενός αρμόδιου δικηγορικού γραφείου που να μπορεί να πραγματοποιήσει και να παρακολουθήσει όλα τα στάδια δημιουργίας της επιχείρησής σας.