ΣΠΑΡΤΗ. Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος απευθύνει μήνυμα με την ευκαιρία του εορτασμού της Γεννήσεως του Θεανθρώπου.

«Σήμερα που η χυδαιότητα εξωραϊζεται, η σεμνότητα χλευάζεται, η ηθική περιφρονείται, η αγάπη μολύνεται, τα ιερά σύμβολα του Γένους βεβηλώνονται, ο δημόσιος βίος παρακμάζει και η κοινωνία μας αντιμετωπίζει μια βαθειά και πολύπλευρη κρίση, που εκδηλώνεται σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας, σήμερα το μήνυμα του Αγγέλου στους ποιμένες «ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ», πρέπει ν’ ακουσθεί μέχρι της καρδιάς μας τα βάθη.

Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα της συμβατικής λογικής είναι ανήμπορη να εκφράσει την πίστη και ν’ αναλύσει το Μέγα Μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως, που είναι υπέρβαση της φθοράς και του θανάτου, του χώρου και χρόνου, εν τούτοις μπορούμε να ψελλίσουμε λίγες λέξεις ωφέλιμες για μας, οφειλετικές για τους άλλους και ευπρόσδεκτες από τον στοργικό μας Πατέρα, αφού αυτές θα είναι απαύγασμα της αγάπης σε Εκείνον που «έκλινεν ουρανούς και κατέβη».

Θεοπρεπώς γιορτάζουμε τη Γέννησή Του, όταν αποφασιστικά συντρίβουμε τις αλυσίδες του κακού και της αμαρτίας, όταν μισούμε την «βοσκηματώδη» ζωή, όταν διακόπτουμε κάθε σύνδεσμο με την χωρίς ηθικούς φραγμούς ζωή και με λαχτάρα ασταμάτητα αγωνιζόμαστε να φθάσουμε «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» και να γίνουμε «σύμμορφοι της εικόνος Αυτού».

Επειδή προορισμός μας είναι να ζήσουμε αιώνια μαζί Του, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η δυσμορφία των παθών μας και του εγωισμού, μας χωρίζει από τον «ωραίο κάλλει παρά τους υιούς των ανθρώπων».

Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι να πραγματοποιηθεί με την Χάρη του Ενανθρωπήσαντος Κυρίου μας η θαυμαστή αλλοίωση στην παρούσα ζωή, που θα σημαίνει την αιώνια λύτρωσή μας και την σωτηρία μας.»