Η Νέα Δημοκρατία, όσο ωριμάζει, ως κόμμα εξουσίας, τόσο απομακρύνεται από μια βασική και θεμελιώδη αρχή της αφετηρίας της: τη στενή σχέση και συνεργασία με τον τοπικό τύπο.
Σε όλο το κομματικό φάσμα η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται εγκληματικά ανίκανη να συνεργαστεί με τον τύπο της ελληνικής περιφέρειας.

Αφ’ υψηλού θέση, μηδενική ακρόαση, αρνητική στάση, ουδεμία συμμετοχή στα συμβαίνοντα γύρω από τον τύπο. Πολιτικοί, κομματικά στελέχη και μέλη της Ν.Δ. υπηρετούν αξιολύπητα μια ιδέα που θέλει τον τοπικό τύπο πιστό ακόλουθο κάθε κυβερνητικής εξουσίας και όχι ανεξάρτητη, άρα ψύχραιμη, δύναμη.

Το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας είναι οικτρό. Ακόμα όμως πιο οδυνηρή είναι η εξής αλήθεια: Ελάχιστοι Νεοδημοκράτες αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι η μεταπτώσεις της ΝΔ και τα μεγάλα διαλείμματά της από την Κυβέρνηση δεν οφείλονται μόνον, ή δεν οφείλονται τόσο, στα εσωκομματικά της αλλά στη χείριστη σχέση της με τον περιφερειακό και τοπικό τύπο.

Έτσι λοιπόν, η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού υπέστη το φιάσκο με την αλόγιστη ενίσχυση κεντρικών ημέτερων ΜΜΕ, αναγκάστηκε να πάρει πίσω ότι σχεδίαζε και να εκτεθεί απόλυτα ενώπιον των ανθρώπων του περιφερειακού τύπου.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η λίστα στη «Διαύγεια» των 36 εφημερίδων που είχαν να λαμβάνουν ετήσια κρατική επιδότηση, ύψους έως και 200.000 ευρώ, από το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και μετά το μεγαλύτερο σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Στέλιου Πέτσα για ανάκλησή της, ο επαρχιακός τύπος μένει «μετέωρος» αφού «παγώνουν» τα μέτρα στήριξής του. Ο επαρχιακός τύπος που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την οικονομική κρίση, ουσιαστικά υπάρχει «λαβωμένος» συνήθως και στηριζόμενος στην υπερπροσπάθεια των ιδιοκτητών και των συντακτών.

Τι κάνουν, για μια ακόμα φορά, οι άνθρωποι της ΝΔ, σε όποια βαθμίδα και αν βρίσκονται;

Στηρίζουν (προσκυνούν για το ακριβέστερο) το κέντρο και τους ημέτερους εκδότες, καναλάρχρες και σαϊτάρχες.
Διανέμουν την κρατική διαφήμιση άδικα, άνισα και καταστροφικά.
Δεν διοχετεύουν τα προβλεπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τα άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στην προβολή.
Προστρέχουν στα ΜΜΕ της ελληνικής περιφέρειας μόνο στις παραμονές εκλογών με άδηλο χρήμα συνήθως και πάλι αφήνουν «φέσια» και χρέη στους ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ.
Δεν αξιοποιούν το έργο των ΜΜΕ της περιφέρειας.
Δεν αξιολογούν το δυναμικό των εργαζομένων για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
Ελέγχουν ακόμα και τους πόρους της Αυτοδιοίκησης σε Περιφέρεια και Δήμους αφήνοντας έξω από την προβλεπόμενη διανομή πόρων τα ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά ή παραμένουν ανεξάρτητα.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου έχει προειδοποιήσει και παρουσιάσει υπαρκτά παραδείγματα για το πως αδικούνται πολλά έντυπα και πως ευνοούνται κάποια άλλα (λιγοστά), ενώ επισήμανε και άλλες "ατέλειες" της Κυβερνητικής Απόφασης που θα προκαλούσαν ξεκάθαρες αδικίες σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιφερειακών εφημερίδων.

Εκδότες και δημοσιογράφοι σε όλη της περιφέρεια, που είναι κοντά ή μέσα στην ιδεολογία της δεξιάς ή κεντροδεξιάς, έχουν προειδοποιήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι πολύ λίγη σχέση έχει με τον τύπο της ελληνικής περιφέρειας. Γιατί αν είχε στοιχειώδη επαφή θα γνώριζε ότι τα φύλλα των τοπικών εφημερίδων που διαβάζουν οι πολίτες, ανά την Ελλάδα, δεν είναι λιγότερα από τα φύλλα των κεντρικών εφημερίδων. Θα διαπίστωνε ότι μια ζώνη τοπικής ενημέρωσης σε ραδιόφωνο της πόλης είναι ακαταμάχητη. Θα μάθαινε ότι τα τοπικά site ενημέρωσης έχουν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και διείσδυσης, έναντι των κεντρικών.

Δεν γνωρίζει και επιλέγει την πάγια τακτική, των πρωθυπουργών των τελευταίων δεκαετιών, που προκλητικά στηρίζουν οικονομικά τα τερατώδη ΜΜΕ και τις εφημερίδες του κέντρου, αφήνοντας την έκδοση και τη δημοσιογραφία της επαρχίας στον άνισο αγώνα.

Στερεί έτσι, από το μαχητικό και ανεξάρτητο τύπο, το δικαίωμα του στην κρατική διαφήμιση και στους πόρους που τον αφορούν.

Δεν αντιλαμβάνεται όμως - εκτός και αν κάτι τέτοιο επιθυμεί - ότι έτσι στερεί και στον πολίτη το δικαίωμα να ενημερώνεται από ανεξάρτητα, αυτόνομα και υγειή ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή όμως στερεί και από τον πολιτικό βίο του τόπου κανόνες και όρους που θα ωφελούσαν πολλαπλά ακόμα και αυτούς που, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις, υπονομεύουν την ανεξάρτητη λειτουργία του τύπου και την αξιοπρέπεια ιδιοκτητών κι εργαζομένων.

Οι δημοσιογράφοι της ελληνικής περιφέρειας, αγωνίζονται να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι αιρετοί, εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας, σε κάθε επίπεδο, δεν νοιάζονται. Δεν αγωνιούν. Δεν διορθώνουν. Αρκούνται μόνο σε ένα νεύμα των κεντρικών ΜΜΕ για ένα λεπτό εμφάνισής τους και δεν αντιλαμβάνονται ότι ο τοπικός τύπος δικαιούται, αναλογικά, αυτά που απολαμβάνει ο κεντρικός.

Υποφέρει ο τοπικός τύπος, αυτός που μιλάει στην καρδιά των πολιτών, που γνωρίζει τα θέματα καλύτερα και από τους ίδιους τους πολιτικούς, που αγωνίζεται για τα τοπικά προβλήματα, τα μικρά και μεγάλα ζητήματα… Υποφέρει ο τύπος που ανέκαθεν στήριζε την ελληνική εσχατιά, τους μικρομεσαίους κάθε κλάδου, τους βουλευτές της επαρχίας…

Σήμερα η Κυβέρνηση της ΝΔ, υπουργοί όπως ο κ. Θεοδωρικάκος, με την συμμετοχή ή την ανοχή τους, διαλύουν το πλέγμα των τοπικών ΜΜΕ της επαρχίας. Διογκώνουν περιφερειακά ΜΜΕ με απευθείας αναθέσεις από τα ταμεία της Αυτοδιοίκησης. Επιχορηγούν κομματικά ΜΜΕ και αφήνουν γνήσιες φωνές και αυθεντικές πένες να «ματώνουν» για μια αξιοπρεπή παρουσία.

Αυτή η κατάσταση, με απόλυτη ακρίβεια, θα «γυρίσει» πάνω στο κεφάλι της Νέας Δημοκρατίας. Σύντομα κόμμα και κυβέρνηση θα απομακρυνθούν από τη βάση και την αλήθεια. Πολύ κοντά είναι ο καιρός που η Νέα Δημοκρατία θα πασχίζει αλλά δεν θα μπορεί να «περάσει» θέσεις, ιδέες, απόψεις και στρατηγικές στην ελληνική περιφέρεια.
Δεν θα φθάνουν τα φύλλα των εφημερίδων της Αθήνας.
Δεν θα αρκούν τα πολυτελή δελτία ειδήσεων και τα talk show της διαπλοκής…
Δεν θα ωφελούν τα υδροκέφαλα περιφερειακά κανάλια.
Η λαβή που θα κάνουν, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, στον αυχένα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πολιτικά θανατηφόρα. Τότε δεν θα έχει οδό διαφυγής γιατί θα έχει χάσει τον γνήσιο τοπικό τύπο.

Θα είναι η στιγμή που, Μητσοτάκης και ΝΔ, θα αναρωτιούνται πως χάνονται δυνάμεις, ψήφοι, έδρες, ενώ κυβερνούν. Θα είναι η ώρα που θα πρέπει να καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, και αν…

Θυμίζουμε ένα περιστατικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της ΝΔ. Κατέρχεται στην Σπάρτη για περιοδεία. Δεν εκδίδεται ούτε μια ανακοίνωση. Δεν υπάρχει, καν, δελτίο τύπου από το κόμμα. Κανένα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρεται. Άκρα του τάφου σιωπή. Υπάρχει μόνον ένα ΜΜΕ κι ένας δημοσιογράφος που το πληροφορείται και είναι διατεθειμένος να υποδεχθεί τον υποψήφιο στο ξενοδοχείο Sparta Inn. Κοντά σε αυτόν, αναγκάζονται ένα κανάλι και 2-3 ακόμα συντάκτες να αναδείξουν το θέμα. Έτσι ο Μητσοτάκης αποκλεισμένος από παντού – και από το κόμμα του – βρήκε δίοδο και παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τα ελεύθερα τοπικά ΜΜΕ.

Προφανώς οι «καλοί» συνεργάτες του δεν άφησαν να τον διαπεράσει το ρίγος της απομόνωσης και απαξίωσης, γι΄ αυτό και είναι φανερό ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από την ιστορία του…

Αυτός είναι και ο λόγος που στη σχέση Νέας Δημοκρατίας - Τοπικού Τύπου, πάντα είναι χαμένοι και οι δύο. Κάτι που δεν συμβαίνει με Κυβερνήσεις άλλων κομμάτων, όπου, τουλάχιστον, ένας από τους δύο ωφελείται...