ΣΠΑΡΤΗ. Μουσουλμάνοι πρόσφυγες ξεναγούνται στο Μουσείο της Σπάρτης. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρεθούν αντιμέτωποι με το «γυμνό» του ψηφιδωτού και να παρακολουθήσουν την ξενάγηση. Δύο γυναίκες, ένα κοριτσάκι, δύο αγοράκια ανάμεσα σε άνδρες κοιτούν το ψηφιδωτό όπου απεικονίζονται γυμνές και ημίγυμενς φιγούρες γυναικών και ανδρών…

Το ψηφιδωτό παρουσιάζει τον Αχιλλέα, που όπως μας μεταφέρει ο μύθος τον είχε κρύψει η μητέρα του η Θέτιδα στο παλάτι του βασιλιά Λυκομήδη στη Σκύρο. Για την ακρίβεια απαθανατίζει την στιγμή της αποκάλυψής του. Ο Αχιλλέας στο κέντρο εικονίζεται να βγάζει από πάνω του τα γυναικεία ρούχα, και αφού έχει βάλει το κράνος του, αδράζει την ασπίδα του έτοιμος για να αναχωρήσει για τον πόλεμο της Τροίας. Δύο κόρες του Λυκομήδη, η μία από αριστερά, και η Δηιδάμεια, με την οποία ο Αχιλλέας απέκτησε παιδί, από τα δεξιά προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Η Δηιδάμεια εικονίζεται γυμνή με τα ενδύματά της στο αριστερό χέρι.

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι οι μουσουλμάνες, όπως και στη φωτογραφία, φορούν τα πέπλα που καλύπτουν το πρόσωπο ακολουθώντας συγκεκριμένες ισλαμικές παραδόσεις που τις θέλουν να είναι σεμνές στους δημόσιους χώρους.
Προφανώς η τέχνη και η ιστορία της Σπάρτης έχει ήδη αρχίσει να κατακτούν τους πρόσφυγες. Ή μήπως όχι;