ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Την περασμένη Κυριακή, 15 Δεκέμβρη 2019, οι περιηγητές του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» πραγματοποίησαν την τελευταία εξόρμηση του έτους, περπατώντας στο 5ο τμήμα του Menalon Trail από την Βυτίνα έως την Νυμφασία.

Στις πλαγιές του Μαινάλου το μοναδικό στην Ελλάδα διεθνώς πιστοποιημένο μονοπάτι μήκους 75 χλμ. είναι το Menalon Trail, έχει οργανωθεί σε οκτώ σειριακά τμήματα, με αφετηρία την Στεμνίτσα και τερματισμό τα Λαγκάδια, περνώντας από την Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, την Ελάτη, την Βυτίνα, την Νυμφασία, τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο.

Οι εβδομήντα καλαματιανοί περιπατητές ξεκινήσανε από τη Βυτίνα στα 1033 μ. και μετά από την κατάβασή τους έως το Γεφύρι της Τζαβάραινας, που συνδέει την Βυτίνα με τα δυτικά Γορτυνιακά χωριά, στον Μυλάοντα ποταμό, ακολούθησαν μια παράκαμψη γιατί το ποτάμι είχε κλείσει το μονοπάτι με φερτά υλικά.

Με την ευκαιρία αυτή της παράκαμψης συνάντησαν και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κερνίτσας, το Μοναστήρι αυτό ''ζει'' περίπου 10 αιώνες και θεωρείτε το αρχαιότερο στην Αρκαδία, από το 1680 και μετά λειτούργησε ως Κρυφό Σχολειό.