ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό δημιουργούν συχνά προβλήματα στα νοσοκομεία με την ένταση αυτή τη φορά να ανεβαίνει ανάμεσα στο Σύλλογο των Εργαζομένων του νοσοκομείου των Μολάων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου της Σπάρτης. Μήλον της έριδος φαίνεται να είναι η αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου των Μολάων που καλείται να κάνει δύο εφημερίες το μήνα στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Από τη μεριά τους τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου των Μολάων εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μιλούν για απαξίωση των πολιτών και των υπηρεσιών υγείας της περιοχής. Το notospress επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο των Μολάων, κυρία Διονυσία Κρέζου, αλλά και με τον διοικητή του Νοσοκομείου της Σπάρτης κύριο Σωτήρη Μπότσιο, ο οποίος μας είπε ότι «είναι σε εξέλιξη διαδικασία κρίσης για την επιλογή μόνιμου αναισθησιολόγου για το νοσοκομείο των Μολάων».

Ο κύριος Μπότσιος τονίζει στο notospress.gr ότι οι δύο μέρες της εφημερίας της αναισθησιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν τη στερούν από το Νοσοκομείο των Μολάων. «Δεν ευσταθούν αυτά . Γιατί τις δύο μέρες το μήνα που την χρειαζόμαστε εμείς εδώ, αυτές οι δύο μέρες είναι πέραν των προγραμματισμένων της εφημεριών στο νοσοκομείο των Μολάων. Δεν τις στερούμε από τη λειτουργία του νοσοκομείου των Μολάων. Είναι εκτός. Το νοσοκομείο των Μολάων λόγο της στελέχωσης που έχει, δεν έχει τη δυνατότητα να έχει καθημερινά αναισθησιολόγο, χειρουργό, παθολόγο καρδιολόγο. Άρα λοιπόν τις μέρες που η κυρία Παυλέρου δεν είναι σε εφημερία στο νοσοκομείο των Μολάων, από αυτό το στοκ των ελεύθερων ημερών που έχει, ζητήσαμε δύο μέρες το μήνα να έρχεται στη Σπάρτη».

Από την άλλη μεριά η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου των Μολάων, κυρία Διονυσία Κρέζου, υποστηρίζει ότι μειώνονται οι εφημερίες της αναισθησιολόγου για να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Σπάρτης. «Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή μόνο μία αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο είναι διορισμένη, μόνιμη. Ο νόμος της ορίζει να κάνει 8 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο Μολάων. Τον Οκτώβρη πήγε και έκανε δύο επιπλέον στη Σπάρτη. Οκτώ σε μας που έπρεπε και δύο στη Σπάρτη. Το Νοέμβριο έκανε έξι σε εμάς και δύο ανέβηκε στη Σπάρτη. Αυτό για εμάς είναι μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε που έχουμε μία αναισθησιολόγο που καλύπτει οκτώ μέρες εφημεριακά το μήνα την περιοχή και το νοσοκομείο, να φεύγει και τις δύο και να μένουμε με έξι είναι ακόμα χειρότερα».

Το σίγουρο είναι ότι η κρίση έχει κλονίσει τον ήδη ευαίσθητο τομέα της υγείας. Τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις την ώρα που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Χαρακτηριστικά για το νοσοκομείο των Μολάων η κυρία Κρέζου αναφέρει: «Το 8μηνο του 2019 είχαμε 2000 άτομα παραπάνω από το 8μηνο του του 2018 στο νοσοκομείο. Με το ίδιο προσωπικό και με τις ίδιες αδυναμίες, όμως τα καταφέραμε μια χαρά. Αυτό γίνεται με κορύφωση τους τρείς μήνες του καλοκαιριού, γιατί εδώ κάτω έχουμε και τους προορισμούς. Και το καινούριο που έχει συμβεί είναι με τα κρουαζιερόπλοια. Πέρισυ είχαμε πολλά περιστατικά από κρουαζιερόπλοια.»

Σε σχέση με τις ελλείψεις στο προσωπικό η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο των Μολάων τονίζει ότι, «δεν φταίει καθόλου ο πολίτης ούτε ο απλός εργαζόμενος. Και οι διοικήσεις που τοποθετούνε πρέπει κι αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους. Είμαστε σε κρίση από το 2010. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορούν να φέρουν γιατρούς στα νοσοκομεία. Συμμερίζομαι τις ανάγκες και τις ανάγκες όλου του κόσμου όπου και να βρίσκεται, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην φωνάζω για αυτές τις αδικίες. Γιατί είναι μεγάλη αδικία για εμάς εδώ κάτω.»

Στη συνέχεια του κειμένου σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου των Μολάων.

« Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων κατά τη πρόσφατη προγραμματισμένη συνάντησή μας με την αν/α Διοικήτρια κ. Κατερίνα Μανωλάκου τη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 , στην ερώτησή μας σχετικά με τις εφημερίες Δεκεμβρίου των γιατρών, μείναμε έκπληκτοι από την απάντηση με το ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ του Διοικητή κ. Σωτήρη Μπότσιου στη μοναδική Αναισθησιολόγο μας. Η διαταγή αφορά τη κάλυψη του Νοσοκομείου Σπάρτης με 2 εφημερίες από τις 8 που ορίζει ο νόμος. Το ίδιο συνέβη και το μήνα Νοέμβριο χωρίς το ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ κατόπιν συνεννόησης στερώντας όμως πάλι την εφημεριακή κάλυψη του Νοσοκομείου Μολάων αντί για 8 σε 6 ημέρες.... .Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της στάσης του Διοικητή του Νοσοκομείου Λακωνίας προς το Νοσοκομείο Μολάων. Απαξιώνει τους πολίτες υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας στην ήδη τραγική κατάσταση από την έλλειψη ειδικών γιατρών. Δημιουργεί ανασφάλεια με τις αποφάσεις και τις προτάσεις του σε εργαζόμενους και πολίτες. Η δικαιολογία της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος γιατρών υφίσταται μόνο για τη θέση του Παθολόγου .Στις υπόλοιπες υπάρχουν αιτήσεις από το 2018 με καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης τους από τα συμβούλια κρίσης.. Ενισχύει την άποψή μας ότι με τη ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ". γιατί δεν έχουμε βιώσει κάτι ανάλογο . Οι χειρουργοί και οι ορθοπεδικοί μας, διακομίζουν περιστατικά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Φοβόμαστε τη περίπτωση αποχώρησης γιατρών εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος ..... Ζητάμε από τον κ. Σ. Μπότσιο να " κατασκηνώσει " στο Υπουργείο Υγείας- 6ΥΠΕ και να προσλάβει ΓΙΑΤΡΟΥΣ !!!.Ζητάμε από τον κ. Διοικητή να συνειδητοποιήσει ότι είναι διορισμένος με αρμοδιότητα στο Νοσοκομείο μας επιτέλους και να το υποστηρίξει με όλες τις απαραίτητες ενέργειες !»