ΣΠΑΡΤΗ. Το Σωματείο Συνταξιούχων Σπάρτης παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ένωσε τη φωνή του με χιλιάδες συνταξιούχους από όλη την Ελλάδα το Σάββατο 14 Δεκέμβρη που κατέκλισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν για τα δικαιώματα τους. Η αντιπροσωπία των συνταξιούχων συναντήθηκε με αντιπροσώπους της κυβέρνησης και διαλάλησαν σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας.

«Ούτε με καταιγίδες ούτε με βροχές, ποτέ τους δεν λυγίσανε … τα περήφανα γηρατειά της Σπάρτης

Το Σωματείο μας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Συνταξιούχων στην Αθήνα το Σάββατο, 14 Δεκέμβρη 2019. Μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε αυτούς που αψήφησαν τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και μαζί με χιλιάδες άλλους συνταξιούχους γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, και κάτω από καταρρακτώδη βροχή, βροντοφώναξαν «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Ευχαριστούμε επίσης και αυτούς που δεν μπόρεσαν να έλθουν αλλά υποστήριξαν ηθικά αλλά και χρηματικά το ταξίδι.

Αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με κυβερνητικό κλιμάκιο τριών συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να πάρει απαντήσεις στα αιτήματά της. Οι συνταξιούχοι απαίτησαν να δοθεί η 13η σύνταξη και τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς δίκες και προϋποθέσεις. Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι το Γενάρη αναμένεται το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και για τα αιτήματα, απάντησαν πως είναι ζήτημα του πρωθυπουργού. Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ανέφερε ότι θα θέσει τα ίδια αιτήματα και στον Κυρ. Μητσοτάκη και διεμήνυσε ότι είναι υπέρ της αποκλειστικά δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. «Ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουμπούρης. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος. Ο πρωθυπουργός, με τον οποίο είχαν ζητήσει συνάντηση οι συνταξιουχικές οργανώσεις, επικαλέστηκε σοβαρές υποχρεώσεις, οπότε αναμένεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μέσα στο Γενάρη.Τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του Δώρου.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Γραφτείτε στο σωματείο σας.

Επισκεφτείτε μας στο γραφείο μας.

Ώρες λειτουργίας (10 -12 το πρωί – Τρίτη – Παρ.)»