ΣΠΑΡΤΗ. Μετά την έλευση προσφύγων στην πόλη της Σπάρτης και τις πρώτες αντιδράσεις, συστάθηκε η «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Σπάρτης » . Πρόκειται για μια ομάδα πολιτών όλων των ηλικιών που συναντήθηκαν στις 3 Δεκέμβρη του 2019 στο χώρο των Συνατγιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας. Η επιτροπή συλλέγει αγαθά και συζητά για ενδεχόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της «Επιτροπής Αλληλεγγύης» καθώς το πρώτο της ψήφισμα:

«Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης χαιρετίζουμε τη μαζική προσέλευση του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 03/12/2019, στο χώρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλο το Νομό, φοιτητές, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, μέλη μαζικών φορέων και σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, γυναίκες, έδωσαν το παρών σε μια συνάντηση όπου διαπιστώσαμε πως αυτή η πρωτοβουλία ριζώνει πιο βαθιά στην κοινωνία της περιοχής μας.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία από την ανοιχτή δομή που φιλοξενεί τους πρόσφυγες σε ξενοδοχείο της πόλης μας, καταγράφηκαν οι προβληματισμοί για το μέλλον της διαμονής τους και της καθημερινότητας τους.

Αποτυπώθηκε η σύμπλευση όλο και περισσότερων ανθρώπων στην αρχική μας θέση, της μη αδιαφορίας και απραξίας απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα και στα θύματα πολέμου απέναντι σε όποιον καλλιεργεί και τροφοδοτεί το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις , σε βάρος ανθρώπων και μικρών παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας ενός πολέμου που φέρει τη σφραγίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συλλογή αγαθών που θα διανεμηθούν τις επόμενες μέρες στους πρόσφυγες. Σύντομα, με βάση την ολοκληρωμένη καταγραφή θα ανακοινωθεί η λίστα με συγκεκριμένα αγαθά για συλλογή.

Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αλληλεγγύης θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο στο χώρο που διαμένουν οι προσφυγές όσο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας. Στόχος μας είναι η πρωτοβουλία μας να «αγκαλιάσει» περισσότερους συμπολίτες μας. Άμεσα θα απευθυνθούμε οργανωμένα σε συλλογικούς φορείς, σωματεία , 15μέλη και 5μέλη, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις καταδίκης των πολέμων, του εγκλωβισμού των ανθρώπων στην χώρα μας και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.»

Ακολουθεί το ψήφισμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Σπάρτης

«Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα πολέμου και ξεριζωμού.

Δεν μένουμε αδιάφοροι απέναντι στη δυστυχία συνανθρώπων μας και μικρών παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας ενός πολέμου που φέρει τη σφραγίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ , βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας . Η χώρα θα γεμίσει με φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη , καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Είμαστε αντίθετοι με τα γεγονότα που έγιναν κατά την προσέλευση των προσφύγων στην πόλη μας!

Ωστόσο, εμείς παίρνουμε θέση, σεβόμαστε τη διαφορετικότητα , δεν κρίνουμε τον συνάνθρωπο με βάση το χρώμα ή τη θρησκεία. Οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά και μετανάστευση, καταλαβαίνουμε τον πόνο της!

Καταδικάζουμε, την πολιτική που δημιουργεί πολέμους, φτώχεια, ισοπεδώνει λαούς με τεράστια καραβάνια προσφύγων, δεκάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.

Διεκδικούμε:

  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Μέτρα προστασίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στελέχωσης των Γενικών Νοσοκομείων του Νόμου, με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. Είναι απαράδεκτο μικρά παιδιά, σύζυγοι, αδέρφια να εγκλωβίζονται στα hot spots και να μην μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα στήριξης και βοήθειας να μάθουν τη γλώσσα μας, να προσαρμοστούν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από δασκάλους , ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς , διερμηνείς κα.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους, 15 μελή σχολείων κάθε εργαζόμενο, κάθε κάτοικο της πόλης και του χωριού, να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις στηρίξης της πρωτοβουλία μας.

Θεωρούμε καθήκον μας να τους συμπαρασταθούμε, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Έχουμε κοινές αγωνίες, κοινά προβλήματα. Έχουμε τον ίδιο αντίπαλο! Ξέρουμε τον υπεύθυνο του προβλήματος.

Είναι αυτοί που πραγματοποιούν τους πολέμους, υπογράφουν στρατιωτικές συμφωνίες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε συνένοχο! Είναι οι ίδιοι με αυτούς που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειες μας.»