ΣΠΑΡΤΗ. Συχνά, οι άνθρωποι που εργάζονται με παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες δυσκολίες που εκείνα μπορεί να παρουσιάσουν, δυσκολίες που δεν κατανοούν και που τους μπερδεύουν. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης είτε της ψυχικής υγείας, τελικά καλούνται να ανταπεξέλθουν με τα εργαλεία που ο καθένας τους διαθέτει.

Σε αντίθεση με τον ενήλικα, η δυσφορία του παιδιού δεν εκφράζεται από το ίδιο αλλά έρχεται σαν παράπονο ή ανησυχία από το περιβάλλον του.

Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη δυσκολία και στην προσπάθεια απάλειψης της, με τέτοιο τρόπο που τελικά να παραγκωνίζεται το ίδιο το παιδί και ο λόγος του. Η δυσκολία του παιδιού, που πολλές φορές, αναμφίβολα, διαταράσσει τους γύρω του, απομονώνεται από το είναι του και αντιμετωπίζεται με «μηχανική» εξειδίκευση, με αποκλειστικό γνώμονα τα γρήγορα αποτελέσματα, πρακτική που τελικά έχει επιπτώσεις κατάτμησης του υποκειμένου-παιδιού, αφού δεν το λαμβάνει υπόψη ως ολότητα και καταλήγει να το συρρικνώνει μονάχα στη δυσκολία του.

Αυτή τη χρονιά η ομάδα μελέτης θα έχει ως θέμα της την κλινική του παιδιού. Τι μπορούμε να μάθουμε για το παιδί όντας προσανατολισμένοι από την ψυχαναλυτική διδασκαλία; Πως μπορεί να συμβάλλει η ψυχανάλυση στον φωτισμό αυτού του πεδίου που φέρει το γενικό όνομα των αναπτυξιακών διαταραχών και των μαθησιακών δυσκολιών;

Η Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν και να μελετήσουν από κοινού με άλλους, με τρόπο που να καταστεί δυνατό το άνοιγμα των ερωτημάτων και να προκύψουν απαντήσεις. Αρωγός σ’ αυτό είναι κατά βάση η ψυχαναλυτική γραμματεία αλλά και οι άλλες επιστήμες καθώς και οι τέχνες.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι ελεύθερη και απευθύνεται σε όσους εργάζονται με παιδιά και στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας. Η απόφαση για τη συμμετοχή είναι δεσμευτική. Δηλώσεις ενδιαφέροντος μέχρι τις 31.12.2019.

Την ομάδα συντονίζει η Κουκουμάκη Μαρία, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: 6975875301 – 2731081173 - koukoumaki@hotmail.com

Οι συναντήσεις είναι Τετάρτες στις 20:00 στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, στην οδό Λυκούργου 82, Σπάρτη 231 00

Οι ημερομηνίες είναι οι εξής: 11 Δεκεμβρίου, 15 & 29 Ιανουαρίου, 12 & 26 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου, 8 & 29 Απριλίου, 13 Μαΐου, 3 Ιουνίου.