ΣΠΑΡΤΗ. Επικεφαλής της ελληνικών συμφερόντων ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV, ο Δημήτρης Βιντζηλαίος διεκδικεί με αξιώσεις την Creta Farms. Υπενθυμίζεται ότι έτερος διεκδικητής είναι το ρωσικών συμφερόντων fund, Lime Capital Partners και τις επόμενες μέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την τύχη της αλλαντοβιομηχανίας , αφού προηγηθεί η έγκριση της πρότασης από τις αρμόδιες επιτροπές των πιστωτριών τραπεζών.

Tο όνομα του Δημήτρη Bιντζηλαίου έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην ελληνική αγορά κυρίως την τελευταία πενταετία, καθώς έχει προχωρήσει σε αρκετές επενδυτικές κινήσεις στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα. Η Impala Invest BV είχε ήδη δραστηριότητα εδώ και αρκετά χρόνια σε ηγετική θέση στον χώρο παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη Βουλγαρία η Impala Invest δραστηριοποιείται μέσω της βιομηχανίας τροφίμων Bella Bulgaria, η οποία έχει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια με κύριο αντικείμενο την παραγωγή αλλαντικών.

Kαι στη χώρα μας όμως έχει αναπτύξει ήδη δραστηριότητα στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας καθώς η Impala Ιnvest έχει εξαγοράσει από το 2015 τη «Λακωνική Τροφίμων» και το 70% της «Σερραϊκής - Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε.» (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.).

Τον Nοέμβριο του 2014 ο Δημήτρης Βιντζηλαίος μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν και να καταθέσουν κοινή πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες της Nίκας για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της αλλαντοβιομηχανίας. Τελικά η συνεργασία αυτή δεν προχώρησε τελικά, καθώς οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους.

Η Impala Ιnvest είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η οποία τελικά πτώχευσε.

Στο χαρτοφυλάκιο της Impala είχε περάσει νωρίτερα μια βιομηχανία κατεψυγμένων ζυμών στη Mαγνησία ενώ το fund έχει προχωρήσει και στην εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής εταιρείας Χιωτάκης η οποία δραστηριοποιείται σε κατεψυγμένες σφολιάτες και παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα.

Για τον ίδιο τον Δημήτρη Βιτζηλαίο δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες. Από τις δήλωσεις κατά καιρούς του ίδιου όσο και συνεργατών του τα τελευταία χρόνια, προκύπτει το έντονο ενδιαφέρον του για επενδύσεις στον χώρο της αλλαντοβιομηχανίας και των τροφίμων γενικότερα.

Μάλιστα το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει η Impala για την απόκτηση της Νίκας είχε βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Δημήτρης Βιτζηλαίος, με τον τότε υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και στον οποίο είχε εκφράσει την πρόθεσή του για επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εργοστασίου της Λακωνικής Τροφίμων στη Σπάρτη το καλοκαίρι του 2019, ο Δημήτρης Βιντζηλαίος ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων, τα νέα επενδυτικά σχέδια της αλλαντοβιομηχανίας είχε επισημάνει πως «για εμάς η Ελλάδα είναι αυτοσκοπός επενδυτικός, δεν είναι απλά μία επένδυση».

«Θεωρούμε την Ελλάδα σήμερα μία χώρα με επενδυτικές δυνατότητες. Εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων και ως ποιοτικό προσωπικό και ως χώρα, η οποία μπορεί να δώσει καινοτομία στον χώρο των τροφίμων» πρόσθεσε.