ΕΛΛΑΔΑ. Εφιάλτης. Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών γοα τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, που αντιμετωπίζουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που δεν αφήνουν το προϊόν να ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό αλλά και τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές.

Zητούν το ελληνικό κράτος να λάβει πρόνοια και να τους ενισχύσει, είτε εμμέσως εντείνοντας τους ελέγχους για πιθανές ελληνοποιήσεις, είτε άμεσα, με την καταβολή ενισχύσεων, όπως έχει κάνει κατ' επανάληψη με άλλα προϊόντα που πλήττονταν από τις χαμηλές τιμές.

Στις βασικές ελαιοπαραγωγικές ζώνες επικρατεί αναβρασμός και οι παραγωγοί απορούν πως μέσα σε λίγους μήνες από κει που το προϊόν τους ήταν περιζήτητο και τους προσφέρονταν τιμές έως και 2,30-2,40 ευρώ το κιλό, φέτος να έχουν φθάσει στο αντίθετο άκρο και να μιλάμε για τιμές στο 1 ευρώ.

Από 0,66€ έως 1,75€ στην Πετρίνα

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «κάναμε την πρώτη μας δημοπρασία ελιάς Καλαμών για φέτος. Συνολικά πουλήσαμε 50 τόνους Καλαμών στον κ. Παναγιώτη Δρούσια για λογαριασμό της εταιρείας Αγροβίμ. Τα 140 κομμάτια έπιασαν τιμή 1,75 ευρώ, τα 160 έπιασαν 1,66 ευρώ το κιλό, τα 180 1,36 ευρώ το κιλό, τα 210 1,16 ευρώ το κιλό, τα 260 0,86 ευρώ και τα 350 0,66 ευρώ το κιλό. Προσφορές έδωσαν και οι κ.κ. Σταματάκος και Χρηστάκου, η δεύτερη για λογαριασμό εταιρείας στην Αθήνα. Ο μέσος όρος τιμής από την Αγροβίμ ήταν στα 1,06 ευρώ το κιλό, ενώ από τις δυο άλλες εταιρείες 88 λεπτά και 98 λεπτά αντίστοιχα. Οι τιμές όπως παρατηρούμε ήταν υψηλές στα μικρά κομμάτια, στις πιο ψιλές ελιές, τη στιγμή που στο εμπόριο δεν ξεπερνούν τα 30 και 35 λεπτά».

Διαμαρτυρίες προς το ΥπΑΑΤ

Επιστολές ετοιμάζουν παραγωγοί, ομάδες και Συνεταιρισμοί από διάφορες περιοχές της χώρας

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική απραξία, από την άποψη ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Από κει που πέρσι μας παρακαλούσαν οι έμποροι για τη σοδειά μας, περάσαμε στην αντίθετη μεριά. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν πωλούν με τις προσφερόμενες τιμές στο 200άρι στο 1 ευρώ το κιλό και προτιμούν να αποθηκεύουν σε κάδες με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αποθέματα από πέρσι υπάρχουν ακόμα αλλά και εκεί οι τιμές είναι εξευτελιστικές για τον παραγωγό, από την άποψη μάλιστα ότι μιλάμε για φτιαγμένη ελιά και όχι φρέσκια, που είναι εκ των πραγμάτων φθηνότερη. Κατά τα άλλα η χρονιά είναι όψιμη, η ποιότητα πολύ υψηλή, αλλά με τις τρέχουσες τιμές δεν βγαίνει με τίποτα το κόστος παραγωγής που φθάνει το 1 ευρώ το κιλό. Αν σκεφθεί κανείς ότι φέτος η τιμή στο 200άρι είναι 1 ευρώ, τότε μιλάμε για ανύπαρκτο κέρδος, ενώ δεδομένου ότι η παραγωγή ελιάς έχει και μικρά μεγέθη, τότε μιλάμε για τιμές παραγωγού κάτω του κόστους. Πρέπει το κράτος εδώ και τώρα να κάνει ελέγχους για ελληνοποιήσεις ελιάς και να επιβάλλει πρόστιμα, γιατί πάει χαμενο το προϊόν μας. Επίσης καλό θα είναι να συμπεριληφθεί και η ελιά Καλαμών σιγά-σιγά στα προϊόντα που πλήττονται από τις τιμές του εμπορίου και γιατί όχι να δοθούν και σε μας ενισχύσεις, όπως συμβαίνει σε άλλα προϊόντα και μάλιστα κατ' επανάληψη. Πόσο μάλλον όταν η ελιά δεν έχει ούτε συνδεδεμένη ενίσχυση, ούτε τίποτα άλλο».

Ο Ματθαίος Ψηλός, τέλος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου Αγρινίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έως τώρα έχουμε συγκεντρώσει περί τους 300 τόνους ελιά Καλαμών φετινής εσοδείας, αλλά τα πράγματα δεν φαίνεται να πάνε καλά φέτος, κυρίως από την άποψη ότι κάθε λίγο και λιγάκι οι τιμές πέφτουν. Τώρα το 200άρι, που είναι η βασική κατηγορία το αγοράζουμε προς 1 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι πριν 5 μέρες είχε 1,10. Επίσης, στα 120 τεμάχια η τιμή είναι στα 1,30, γιατί φέτος έχουμε καλά μεγέθη και άριστη ποιότητα. Τα πρασινοκόκκινα της Καλαμών, τα αγοράζουμε προς 30 λεπτά, όταν πέρσι τέτοια εποχή δίναμε 70 λεπτά. Προβλήματα από χαλάζια δεν είχαμε φέτος, αλλά τα προηγούμενα χρόνια είχαμε διάφορα προβλήματα και αποζημιώσεις η περιοχή μας συνήθως δεν παίρνει ή de minimis όπως ακούμε ότι δίνονται σε άλλες περιοχές. Επίσης πρέπει να πω, όπως γράψατε κιόλας πριν λίγο καιρό ότι υπάρχει πολύ πράσινο στην περιοχή μας, δεν έχουν ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό οι ελιές και η συγκομιδή πάει πίσω».

Αγρότες και γεωπόνοι εκφράζουν φόβους για πιθανή μείωση της επόμενης σοδειάς, αφού όπως λένε η καρποφορία είναι μεγάλη, η ωρίμανση αργεί και τα δέντρα θα μείνουν φορτωμένα για πολύ καιρό ακόμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για του χρόνου.

Ξεσηκωμός στο Μεσολόγγι για την τιμή της Καλαμών

Μαζεύουν υπογραφές οι αγρότες για διαμαρτυρία στον Πρωθυπουργό

Μέχρι τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αποφασισμένοι να πάνε το θέμα της εξευτελιστικής τιμής παραγωγού στην Καλαμών οι ελαιοπαραγωγοί του Μεσολογγίου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, πρώην αντιδήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και παραγωγός με 2.500 δέντρα Καλαμών στον κάμπο του Μεσολογγίου: «αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο με τις τιμές της ελιάς, που είναι για την περιοχή μας το κυρίαρχο προϊόν, δίνοντας εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες αγροτών. Εμείς ως μέσο αντίδρασης, έχουμε αποφασίσει όταν με το καλό ολοκληρωθεί το μάζεμα, να μαζέψουμε υπογραφές από όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας και να φτιάξουμε μια επιτροπή ώστε να θέσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν σε ανώτερο επίπεδο και γιατί όχι και στον Πρωθυπουργό, εφόσον μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν που ανήκει στον εθνικό κατάλογο. Ζητάμε μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων και επίσης να μας πουν πως είναι δυνατόν το προϊόν μας να αγοράζεται σε μια πανομοιότυπη τιμή σε όλη την Ελλάδα περίπου και να πωλείται σε τιμές πολύ υψηλότερες και διαφορετικές ανά τον κόσμο ανάλογα την αγοραστική δύναμη. Ο αγρότης δεν πρέπει να αμειφθεί κάποτε με βάση τις τιμές αυτές; Επίσης καθοριστικό για το νομό μας είναι ότι κάθε χρόνο καταβάλλουμε ελαιοπαραγωγοί και οι υπόλοιποι ένα μεγάλο ποσό, αλλά τα χρήματα που λαμβάνουμε πίσω ως αποζημιώσεις είναι ψίχουλα. Η περιοχή μας ήταν η πρώτη τα προηγούμενα χρόνια που επλήγη από το γλοιοσπόριο, αλλά ουδέποτε τέθηκε ή κινήθηκε διαδικασία αποζημιώσεων. Φέτος έχουμε θέμα με την οψίμιση της παραγωγής. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ΠΣΕΑ και εκτός αυτού να τεθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».