Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Πολλοί “υπέρμαχοι” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν την άποψη πως δεν υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι. Ως εκ τούτου εναντιώνονται στη λέξη :λαθρομετανάστης.

Ας δούμε όμως τα κάτωθι:
Λαθραναγνώστης είναι αυτός που διαβάζει λαθραία το εσωτερικό ενός εντύπου χωρίς να το έχει αγοράσει.
Λαθρέμπορας αυτός που εμπορεύεται παράνομο εμπόριο.
Λαθροκυνηγός αυτός που κυνηγάει παράνομα εκτός των νόμιμων ημερομηνιών.

Τους υπέρμαχους δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους ενοχλεί δήθεν το πρόθεμα «λαθρο…» δεν τους ενοχλούν αυτές οι παραπάνω λέξεις! Ας δούμε λοιπόν αυτήν την υποκρισία. Λαθραίος γενικά είναι αυτός που κάνει κάτι παράνομο, για παράδειγμα λαθρεπιβάτης είναι ο παράνομος επιβάτης και με αυτήν τη λέξη φτιάχνονται και τα ανάλογα συνθετικά. Είναι λέξεις που προσδιορίζουν χαρακτηρισμό και δεν είναι καθόλου προσβλητικές , προσβλητικό είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι , όταν δικαίως χαρακτηρίζονται με αυτές. Για παράδειγμα η λέξη “δολοφόνος” είναι μία χαρά ,προσβλητικό είναι το να είσαι δολοφόνος όχι να χρησιμοποιούμε την λέξη “δολοφόνος” για έναν που έχει κάνει φόνο.

Άρα αυτό που μας πειράζει στην λέξη αυτή (λαθρομετανάστης) είναι όχι το περιτύλιγμα, αλλά η ουσία , δηλαδή η πολιτική θέση το αν δεχόμαστε σαν πολιτικά όντα, άλλα άτομα πού εισέρχονται παράνομα στον τόπο μας. Με λίγα λόγια ο λαθρομετανάστης είναι ο παράνομος μετανάστης. Άρα το ζήτημα είναι αν δεχόμαστε την παγκοσμιοποίηση και την λογική του :ένας κόσμος μία χώρα, οπότε δεν χρησιμοποιούμε τον όρο “λαθρομετανάστης” ή αν μας πειράζει αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με την ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών, δηλαδή λαθρομεταναστών και μεταξύ αυτών και ελάχιστων προσφύγων οπότε την χρησιμοποιούμε και μάλιστα πιο έντονα από ποτέ, λόγω των συνθηκών για να χρωματίσουμε ανάλογα τον λόγο μας. Σε αυτό το σημείο θα κάνω μία αναδρομή στο παρελθόν και θα θυμηθώ μία συνέλευση στη σχολή μου όπου όταν κάποιος ανέφερε τον όρο λαθρομετανάστευση και λαθρομετανάστης προπηλακίστηκε αμέσως από τα γνωστά καλά παιδιά που λυμαίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια, και φυγαδεύτηκε άρον-άρον για να μην βιαιοπραγήσουν εναντίον του.

Εγώ σε αυτό το άρθρο δεν θα πάρω θέση σχετικά με όσα ζει η πόλη μας τις τελευταίες ημέρες και με το θέμα της φιλοξενίας ατόμων στο Spartan inn. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

*Μαθηματικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr