ΣΠΑΡΤΗ. Σάββατο πρωί. Εν μέσω γενικού αναβρασμού απο την έλευση προσφύγων στη Σπάρτη και τη Λακωνία.

Το ξενοδοχείο Sparta Inn είναι πλήρες. Πάνω από 300 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι 100 παιδιά, φιλοξενούνται εδώ και δύο ημέρες. Ο αριθμός 300 αθροίστηκε με τρεις αποβιβάσεις. Ως επί το πλείστον είναι οικογένειες από την Συρία και κάποιοι από το Ιράν.
Η φιλοξενία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Κάθε πρωί. Ώρα 10 μετά το πρωινό βγαίνουν στην πόλη. Οι περισσότεροι διαθέτουν κινητά τηλέφωνα, κάρτες τραπεζικών συναλλαγών. Σιγά – σιγά κάνουν αγορές από καταστήματα της Σπάρτης.
Από την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου Συντονιστικό κλιμάκιο θα διευθετήσει προβλήματα ή ζητήματα. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι επί ποδός. Επίσης έξω από το ξενοδοχείο Sparta Inn βρίσκεται σε μόνιμη βάρδια ένα Περιπολικό της Αστυνομίας κι ένα Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι το στην πρώτη διανυκτέρευση γεννήθηκε ένα αγοράκι Συριακής οικογένειας στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Το επόμενο βράδυ σημειώθηκε αποβολή από άτυχη έγκυο. Στο ξενοδοχείο σε ένα χώρο φυλάσσονται είδη που αφήνουν πολίτες για ενίσχυση και βοήθεια των μεταναστών.

Οι συνθήκες στις οποίες φιλοξενούνται είναι πολύ καλές. Στέγη, Θέρμανση, Υγιεινή, Διατροφή, Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, Ασφάλεια και από την Δευτέρα και συντονισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες των οικογενειών ήδη αναζητούν εργασία στην αγροτική παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, μεγαλώνει η μερίδα των πολιτών που θεωρεί ότι ο αιφνιδιασμός που έγινε στην κοινωνία της Σπάρτης δεν είναι ο καλύτερος προάγγελος για ότι θα ακολουθήσει. Οι ροές προσφύγων αυξάνονται στη χώρα και σιγά – σιγά διοχετεύονται στην ενδοχώρα. Χωρίς δημόσιες υποδομές αλλά σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, προς το παρόν. Πολίτες δεν έχουν πάρει απαντήσεις για την ταυτότητα των φιλοξενούμενων αλλά και για τον χρόνο διαμονής τους αφού η θέση ότι θα παραμείνουν για 6 μήνες δεν επιβεβαιώνεται. Υπάρχει το ενδεχόμενο της σιωπηρής παράτασης των συμβάσεων με τα ξενοδοχεία.

Η ανησυχία των πολιτών, που αρχικά εκφράστηκε εν θερμώ αλλά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί εν ψυχρώ, υποδαυλίζεται από την απουσία επίσημης θέσης για τον προσφυγικό χάρτη στη Λακωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί κανένα σχέδιο, πλάνο ή πρόγραμμα που να δείχνει το μέτρο, το όριο και τις συνθήκες εγκατάστασης περίπου 1000 προσφύγων ή μεταναστών στη Λακωνία.
Στο μέτωπο αντίδρασης υπάρχουν και αυτοί που αναρωτιούνται πως ενώ η Ελληνική και Διεθνής Πολιτεία δεν μπορεί να βοηθήσεις τους άπορους και φτωχούς Έλληνες, μπορεί μέσα στην Ελλάδα να υποδέχεται και να εξυπηρετεί χιλιάδες προσφύγων ή μεταναστών.

Το notospress.gr κατέγραψε σήμερα στο κέντρο της Σπάρτης την γνώμη των πολιτών. Όσοι ερωτήθηκαν παρουσιάζονται όλοι. Υπήρξε ένα ποσοστό 40% που δεν θέλησε να απαντήσει ενώ δεν συνεργάστηκαν κυρίως οι νέοι.
Το ρεπορτάζ έγινε 11:00 – 13:00 το Σάββατο 30/11 στη Σπάρτη.

Προκύπτει ότι αυτοί που ενοχλούνται και εξοργίζονται από την έλευση αλλοδαπών έχουν δίκιο όταν διαπιστώνουν ότι η Πολιτεία τους αγνοεί ενώ παρεμβαίνει δραστικά στην καθημερινότητά τους. Επίσης αυτοί που διαφωνούν και καταδικάζουν όσους αντιδρούν και δημιουργούν θόρυβο έχουν δίκιο να μην αποδέχονται την ένταση και την οξύτητα ως χαρακτηριστικό της κοινωνίας τους. Και τα δύο φαινόεμνα είναι αναπόφευκτα.

Αν θέλαμε να αποδώσουμε την ουσία των δύο βασικών απόψεων που επικρατούν στην πόλη της Σπάρτης θα δανειστούμε δύο χαρακτηρισμούς πολιτών σχετικά με το ξενοδοχείο Sparta Inn. O ένας το χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» και η άλλη «κιβωτό».

Η βιντεοσκόπηση των μικρών παιδιών έγινε ενώπιον και με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα τους.