Κοτόπουλο στιφάδο στη γάστρα



30-11-2019 11:05   

Υλικά

  1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό Γκούμας
    10 μέτρια σε μέγεθος ξερά κρεμμύδια Βατίκων (κατά προτίμηση κόκκινα)
    1 ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί Κροκεών (ή μισό μισό λευκό και κόκκινο)
    1/3 φλ. ξύδι με πορτοκάλι
    1/2 φλ. Ελαιόλαδο Λακωνίας
    5 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα τους)
    2 ώριμες ντομάτες Καραβά (ή 1 κονσέρβα 400 γραμ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
    5-6 κόκκους μπαχάρι
    2-3 γαρύφαλλα
    2 δαφνόφυλλα
    1 κλαδάκι θυμάρι Ταϋγέτου (ή φρέσκια ρίγανη)
    1 κ.σ κοφτή αλάτι Μάνης
    μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Παρασκευή

Για το κοκκινιστό κοτόπουλο στιφάδο στη γάστρα, κόβουμε πρώτα το κοτόπουλο Γκούμας σε 5-6 μερίδες. Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κάθε κρεμμύδι δηλαδή στα 6 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα.

Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια. Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κοτόπουλο σε μια στρώση. Καλύπτουμε το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση. Από πάνω κάνουμε μια στρώση τα ντοματάκια εμπορίου ή αν είναι φρέσκες ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε το κοτόπουλο στιφάδο. Μπήγουμε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το θυμάρι.

Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Στο τέλος η σάλτσα θα είναι πυκνή και μελωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα.

Απολαύστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι. Αν επιλέξετε να το σερβίρετε με ρύζι, δείτε εδώ και όλα τα μυστικά μου για τέλειο σπυρωτό πιλάφι.

Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο.

Εάν δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιήστε κεραμικό σκεύος η πυρέξ. Σαν καπάκι βάλτε λαδόκολλα και σφραγίστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει ο ατμός από κανένα σημείο γύρω από το χείλος του σκεύους.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ