ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σπάρτης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης (ΟΓΕ) παρεμβαίνουν σχετικά για το ασφαλιστικό και την είσοδο ιδιωτών τόσο στην επικουρική όσο και, μελλοντικά, στην κύρια ασφάλιση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στο αντιασφαλιστικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει τον «νέο» ασφαλιστικό νόμο προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και ανοίγοντας το δρόμο και για την ιδιωτικοποίηση της κύριας ασφάλισης.

Χρησιμοποιεί το επιχείρημα για μη βιώσιμα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλει να ξεχάσουμε τη διαχρονική κλοπή των ταμείων από τους εργοδότες. Τα ταμεία χρηματοδοτούσαν από την δεκαετία του 1950 και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το κράτος και τους εργοδότες μέσω της κατάθεσης των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, με πολύ χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια. Δεν ξεχνάμε τα πάνω από 58 δις για την περίοδο 1951 - 1975. Δεν ξεχνάμε τα πάνω από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002. Και δεν ξεχνάμε ότι το κράτος σχεδόν μηδένισε τα αποθεματικά των ταμείων με την τοποθέτησή τους, σε κρατικά ομόλογα τα οποία κούρεψε σε μία νύχτα (πάνω από 13 δις).

Στόχος όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ μέχρι σήμερα είναι η απαλλαγή των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και του κράτους από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Ο νόμος Κατρούγκαλου οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού, από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία.

• Θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
• Διαχωρίστηκε η κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.
• Θεσμοθετήθηκε ο υπολογισμός των συντάξεων να γίνεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι στα πέντε «καλύτερα» χρόνια από την τελευταία δεκαετία του εργάσιμου βίου όπως ίσχυε. Με δεδομένα τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, οι συντάξεις θα είναι φιλοδωρήματα.
• Θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στην κατακρεούργηση των συντάξεων και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, την ίδια στιγμή διατηρεί και εδραιώνει οριστικά όλο το πλαίσιο των μειώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις.

Πάνω σε αυτό το έδαφος πατά σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις (με στόχο την επέκταση στο σύνολο της Δημόσιας Ασφάλισης), προωθεί τη διαμόρφωση ενός νέου κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης ο οποίος θα λειτουργεί με βάση το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δηλαδή με τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων και χωρίς καμία εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουν.

Όταν αναφερόμαστε στις μελλοντικές συντάξεις, μιλάμε για τους κόπους μιας ζωής, που εξασφαλίζουν το μοναδικό οικονομικό στήριγμα μετά το τέλος του εργάσιμου βίου. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να εξισώνεται η σύνταξη με την ασφάλιση πχ ενός παρμπρίζ ή μιας κλοπής αυτοκινήτου. Για αυτό και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να υπάρχει τζόγος, «ρίσκο» και «επένδυση» πάνω στις ζωές μας.

Η ιδιωτική ασφάλιση που ολοένα ενισχύεται, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για πραγματική «ασφάλιση», αφού χάνεται ο κοινωνικός, υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών. Η «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΒ (ΙΟΒΕ) αποδεικνύει το μέγεθος και το στόχο της νέας επίθεσης στο Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Η κεντρική στόχευση «βάζει στο μάτι» αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την ολόπλευρη «αξιοποίησή» τους για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η είσοδος των επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση θα τους αποφέρει αποθεματικά 99 δις € προς επένδυση. Να ποιον εξυπηρετεί το «νέο, δίκαιο και βιώσιμο» Ασφαλιστικό! Ήδη γνωστά μονοπώλια του κλάδου έχουν αρχίσει να διαφημίζουν ασφαλιστικά προγράμματα για να αγοράσουν οι υπάλληλοί τους. Την ίδια στιγμή τρίβουν τα χέρια τους με την προοπτική για απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν υπήρχε πάντα. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζόμενων. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε πραγματικά Κοινωνική Ασφάλιση με υψηλής ποιότητας παροχές υγείας. Το παράδειγμα του πρόσφατου αγώνα των συνταξιούχων που κατάφερε να βάλει φρένο ή και να ανατρέψει μειώσεις συντάξεων (όπως με την προσωπική διαφορά) δείχνει τον δρόμο.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να μην τσιμπήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι είναι «τελειωμένη υπόθεση», ότι οι νέοι εργαζόμενοι και οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, όσων θέλουν να μας σπρώξουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η και 14η σύνταξη κλπ), να παλέψουμε ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να βάζουν στον κουμπαρά τους τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών μας εισφορών.

Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τους αγώνες των προηγούμενων γενιών. Δεν ξεχνάμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους με σκληρούς αγώνες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν πρέπει να περάσει.
Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας».