ΣΠΑΡΤΗ. Με αναφορές τους στα ΜΜΕ πολίτες της Σπάρτης και επαγγελματίες ζητούν απαντήσεις για τη λειτουργία του ΚΑΠΗ Σπάρτης. Επειδή τον θεσμό τον έχει αγκαλιάσει η Τρίτη ηλικία και αν μην τι άλλο είναι αναγκαίος θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να διαλύσει τα νέφη ερωτημάτων και να ξεκαθαρίσει αν και τι συμβαίνει.

Μεταξύ άλλων, οι πολίτες, αναφέρουν:

« Μέσα στο ΚΑΠΗ Σπάρτης λειτουργεί επί σειρά ετών κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο προσφέρει καφέδες, αναψυκτικά, ποτά, τοστ κλπ στους θαμώνες ηλικιωμένους που συχνάζουν εκεί... Προβλέπεται με βάση το καταστατικό λειτουργίας του;» Ρωτούν: «Έχει άδεια λειτουργίας υγειονομικού καταστήματος; Διαθέτει ταμειακή μηχανή; Διατηρεί βιβλία εσόδων εξόδων, τιμολόγια κλπ. Λειτουργεί νόμιμα;»

Συνεχίζουν μάλιστα με ερωτηματικό λόγο σε άλλες λεπτομέρειες: «Αδιαφορώντας για ότι συμβαίνει και πίσω από την σκιά του ΚΑΠΗ που κανείς δεν ψάχνει, έχουν τυπωθεί (νόμιμα άραγε;) μπλοκ των 25 εισιτηρίων το κάθε ένα από τα οποία πωλείται - και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να πωλείται - στους συνταξιούχους έναντι 10€ με αξία ποτού 0,40€. Με κάθε 1 εισιτήριο ο συνταξιούχος μπορούσε και μπορεί να πάρει ένα ποτό δωρεάν κατά την παραμονή του εκεί. Βεβαίως τα μπλοκ αυτά δεν έχουν καμία επίσημη σφραγίδα του ΚΑΠΗ με αποτέλεσμα κάθε ένας να μπορεί, ενδεχομένως, να τυπώνει δικά του μπλοκ να τα πουλάει και να εισπράττει τα χρήματα για τον εαυτόν του… Είναι έτσι;»

Και συνεχίζουν: « Το ΚΑΠΗ Σπάρτης έχει πάνω από 1500 μέλη και για να πηγαίνει και να παραμένει εκεί κάποιος ηλικιωμένος πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον ένα μπλοκ. Όταν κατά την χρήση του τελειώνει αυτό, πρέπει να αγοράσει άλλο. Πρόκειται για χιλιάδες μπλοκ τυπωμένα επί εικοσιπέντε αποδείξεις το κάθε ένα!!!!. Ας μας πουν οι αρμόδιοι είναι έτσι τα πράγματα...;»

«Τα έξοδα για το «μαγαζί» (ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο, υπάλληλοι κλπ) τα πληρώνει ο Δήμος. Αλήθεια, τα έσοδα από την πώληση των μπλοκ που πηγαίνουν; Υπάρχει αντίστοιχος λογαριασμός του Δήμου;»

Αυτό που μας δημιουργεί απορίες και ανησυχία μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από τους συνταξιούχους που θα βρεί μέσα στο Κ.Α.Π.Η. που σε καθημερινή βάση είναι γεμάτο. Τα μπλοκ των εισιτηρίων που σίγουρα θα έχουν μαζί τους για να πάρουν δωρεάν ποτό είναι και η απόδειξη για τα παραπάνω…»

Οι πολίτες συνεχίζουν: «Έχουμε έννομο συμφέρον. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος όλων των καταστημάτων εστιάσεως της πόλης και ειδικά των καφενείων. Επειδή συνεχίζεται η κατάσταση αυτή και με την καινούργια Δημοτική Αρχή δεν μπορούμε να αδιαφορούμε…»

Για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις από τις συζητήσεις και τα σχόλια που ήδη καταγράφονται στην κοινωνία της Σπάρτης που ενδέχεται να πλήξουν την φήμη και την αξιοπιστία του, καλό θα ήταν να δοθούν απαντήσεις από τη Διοίκηση του ΚΑΠΗ αλλά και τον Δήμο σε επαγγελματίες και πολίτες που ρωτούν:

  • Όντως δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα κυλικείο στο ΚΑΠΗ και το υπάρχον μπορεί να λειτουργεί «παράνομα» με την έννοια ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΚΑΠΗ;
  • Έχει απαλλαγεί το κυλικείο από τη υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων και απόδοσης ΦΠΑ;
  • Όντως δεν υπάρχει ταμειακή μηχανή και οι θαμώνες πληρώνουν 40 λεπτά το κάθε ποτό με το σύστημα των μπλόκ;
  • Ποιος εκδίδει τα παραπάνω μπλόκ;
  • Πότε και πως αποδίδονται τα έσοδα από τα μπλόκ στο ΚΑΠΗ ή στον Δήμο Σπάρτης;