Mια ελληνική κινηματογραφική διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία μπαίνει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της: Μιλάμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, που είναι πανέτοιμο για την 22η διοργάνωσή του (30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου). Φέτος ειδικά, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς όλοι αναμένουν να προχωρήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών για τη μετεγκατάστασή του στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί η Περιφέρεια).

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 30 Νοεμβρίου σε Πύργο και Αμαλιάδα και εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις: Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για πρώτη φορά φέτος, θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας μας: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

Στα διάφορα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας φέτος θα προβληθούν 86 ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ανιμέισον και ντοκιμαντέρ) που έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου - ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες. Ταυτόχρονα, στη δημοφιλή Camera Zizanio, ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει παιδιά από 48 χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Και όπως κάθε χρόνο, ένα πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων καταφέρνουν κάτι που στις μέρες μας έχει ιδιαίτερη σημασία: για λίγες μέρες μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας. Την ίδια στιγμή, δάσκαλοι και καθηγητές από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το φεστιβάλ για να μάθουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως μέσο κοινωνικής αφύπνισης.

Τιμώμενο πρόσωπο του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης με τρία διεθνή και περισσότερα από τριάντα εθνικά βραβεία για τις ταινίες του. Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το «Ρεμπέτικο» (ταινία βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου, με πρωταγωνίστρια και συν-σεναριογράφο τη Σωτηρία Λεονάρδου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες), ενώ ο Κώστας Φέρρης θα δώσει masterclass στην Αμαλιάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.