ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Είναι γνωστό ότι οι Ρομά που ρέπουν στην εγκληματικότητα ανταλλάσσουν περιοχές έτσι ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και άλλοθι.

Σε δεύτερο βαθμό καταδικάσθηκαν προχθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, για απόπειρα κλοπής σε σπίτι στη Μεσσήνη, δύο Ρομά από τη Σπάρτη και ένας από τη Μεσσήνη. Ο αστυνομικός που κατέθεσε είπε ότι οι κατηγορούμενοι έμπαιναν σε σπίτια σπάζοντας πόρτες και παράθυρα με βιαιότητα, ενώ όταν επιχείρησε με συναδέλφους του να τους προσαγάγουν, αντιστάθηκαν και τους χτύπησαν. Και οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για την απόπειρα κλοπής, αλλά και για αντίσταση κατά της Αρχής.

Όπως γράφει η Βίκυ Βετουλάκη στην εφημερίδα Θάρρος πρωτόδικα οι δύο από τη Σπάρτη είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 4 ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ ο Μεσσήνιος Ρομά είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών με 3ετή αναστολή. Προχθες στο συγκεκριμένο επιβλήθηκε η ίδια με την πρωτόδικη ποινή, ενώ στους δύο από τη Σπάρτη μειώθηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών για τον καθέναν.

Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2012 ενημερώθηκαν ότι Ρομά είχαν μπει σε σπίτι γυναίκας, το ερεύνησαν, αλλά δεν πήραν κάτι. Η γυναίκα τούς είδε να βγαίνουν από το σπίτι, να μπαίνουν σε μια μαύρη BMW και να φεύγουν. Την άλλη μέρα πήγαν τη γυναίκα με αυτοκίνητο της Αστυνομίας στον καταυλισμό και εκεί αναγνώρισε το αυτοκίνητο που είχε δει, το οποίο χρησιμοποιούσε ο Μεσσήνιος τσιγγάνος. Οι αστυνομικοί επέστρεψαν στον καταυλισμό και όταν επιχείρησαν να προσαγάγουν πέντε τσιγγάνους, δέχτηκαν επίθεση από αυτούς, με αποτέλεσμα να καλέσουν ως ενισχύσεις δύο περιπολικά με πέντε αστυνομικούς, για να καταφέρουν να τους συλλάβουν.

Ο αστυνομικός περιέγραψε ότι η γυναίκα αναγνώρισε τους τρεις δράστες και πως εκείνη την νύχτα είχαν γίνει άλλες δύο κλοπές με τον ίδιο τρόπο σε σπίτια στη Βελίκα. Χαρακτηριστική, όπως είπε, ήταν η βιαιότητα με την οποία έσπαζαν πόρτες και παράθυρα για να εισέλθουν.

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού περιέγραψε ότι επιστρέφοντας σπίτι της εκείνη την ημέρα είδε τέσσερα άτομα να τρέχουν έξω και από τα δύο σκυλιά που είχε δεμένα, το ένα να είναι χτυπημένο και το άλλο να φωνάζει πάρα πολύ. Όπως είπε, τους πρόλαβε όταν έμπαιναν στο αυτοκίνητο και τους είδε, ενώ με τον έναν συνομίλησε. Επιβεβαίωσε ότι τους έχει αναγνωρίσει και ότι για να μπουν στο σπίτι της είχαν σπάσει την κύρια είσοδο, μια μπαλκονόπορτα και ένα παράθυρο.

Προχθές οι κατηγορούμενοι δεν παρέστησαν στην εκδίκαση της υπόθεσης και εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους και η πρότασή της έγινε δεκτή από το δικαστήριο.