Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Η είδηση δεν είναι ότι απέτυχε παταγωδώς το ντροπιαστικό κάλεσμα των «εθνικοπατριωτών» της Δεξιάς με τα «χοιρινά» στον προσφυγικό καταυλισμό στα Διαβατά. Η είδηση είναι πως ένα νεαρό στέλεχος που ανήκει σε αυτό τα χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έγραψε με παρρησία στον λογαριασμό του. «Συγχαρητήρια φίλοι μου, μόλις χάσατε το δίκιο σας».

Η είδηση δεν είναι ότι μόνο ο γραφικός Παναγιώτης Ψωμιάδης βρέθηκε εκεί, χωρίς αυτή τη φορά την μάσκα και το άλογό του, τον Βουκεφάλα. Η είδηση είναι ότι Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε τη κεφάλα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Ούτε μία κουβέντα δεν ξεστόμισε ο Πρωθυπουργός για την πρόστυχη συμπεριφορά του Βουλευτή του, ο οποίος πρόσβαλε βάναυσα τα ιερά και τα όσια, έστω αλλοθρήσκων.

Η είδηση δεν είναι ότι τρεις (3) γειτονικές μας χώρες Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, χωρίς εμάς την Ελλάδα, συμφώνησαν σε μία ποιο στενή σχέση οικονομικής και συνοριακής συνεργασίας. Η είδηση είναι, η μεγάλη είδηση είναι, ότι στα Γιαννιτσά, νέα παιδιά, μαθητές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της εγκατάστασης προσφύγων μαθητών, φωνάζοντας ότι δεν θέλουν άλλους «λαθρομετανάστες» στα σχολεία τους, τραγουδώντας ταυτόχρονα το «Μακεδονία ξακουστή».

Και εδώ στεκόμαστε. Διότι εάν παιδιά, μαθητές, διώχνουν άλλα παιδιά μαθητές από Σχολείο, τότε το μίσος που έχει ενσταλαχτεί μέσα στις αθώες ψυχές τους, μέσα από τα ίδια τα σπίτια τους, φαίνεται πως είναι μεγάλο, είναι απύθμενο, έχει βάθος και θα έχει και μέλλον. Πάμε ξανά ακάθεκτοι για νέο εθνικό διχασμό, με λίγο διαφορετικό ιδεολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Με προβιά πάντα βέβαια τον «πατριωτισμό». Το τέρας της ξενοφοβίας του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι εδώ. Έχει θεριέψει επικίνδυνα ο έρπων φασισμός, ο οποίος εκτρέφεται αποκλειστικά και μόνο καταβροχθίζοντας συνήθως παραπλανημένους ανθρώπους.

Υπάρχει ένα καίριο ερώτημα. Έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι υπαρκτό το αίσθημα του φόβου για την …φυλετική καθαρότητα, κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Συναφή και συνακόλουθα υπάρχουν μικρά παράπλευρα ερωτήματα μικρότερης σημασίας. Για παράδειγμα αν η φυλετική μας καθαρότητα κινδυνεύει μόνο από λίγους κυνηγημένους Σύρους πρόσφυγες πολέμου ή και από Γερμανούς συνταξιούχους ή Κινέζους λεφτάδες επενδυτές. Άλλο ερώτημα. Εάν σε ένα ρημαγμένο χωριό, όπως το δικό μου, στο οποίο τα 300 από τα 400 του συνολικά σπίτια είναι κλειστά, εγκατασταθεί ένα ζευγάρι προσφύγων με τα δύο τους παιδιά στο Σχολείο, κινδυνεύει η τοπική φυλετική καθαρότητα ή θα υπάρξει πολλαπλό γενικά όφελος;

Αλλά ακόμη και αν …κινδυνεύουμε να μας …κατακτήσουν, έχει κοιτάξει κανείς από εμάς τους βολεμένους «Χριστιανούς», στα μάτια ένα προσφυγόπουλο ή έστω ένα μετανάστη; Για να δει την αγωνία της ζωής του που καθρεπτίζεται στο γεμάτο φόβο και ανασφάλεια βλέμμα του; Αυτά τα φτωχά και κυνηγημένα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή και στη μάθηση; Λοιπόν το όραμα του πολιτισμού και της «κοινωνικής αλληλεγγύης» πήγε περίπατο για χάρη του Ευρωπαϊκού κεκτημένου τρόπου ζωής.

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ως αντιπολίτευση είχε την γραμμή, «να τους αποτρέψουμε στη θάλασσα και μετά να τους δυσκολέψουμε τη ζωή να φύγουν». Σήμερα βλέπει πως αυτό δεν γίνεται. Επιδιώκει λοιπόν προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο της να φύγουν, δια της οσμής του ψημένου χοιρινού κρέατος, συνοδευόμενο από άφθονο αλκοόλ. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ανίκανη να αντιληφθεί το πρόβλημα και περιορίζεται σε αμήχανες και σπασμωδικές παρεμβάσεις, πυροβολώντας ουσιαστικά τα πόδια της.

Η πολιτική μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Έλα όμως που σκοντάφτει στο Δεξιό ακροατήριό και κυρίως στα Αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ! Διότι άλλα τους έλεγε πριν τις Εκλογές. Αποτέλεσμα. Να πλειοδοτούν τα στελέχη του Κυβερνητικού κόμματος σε διχαστικό και ρατσιστικό λόγο, εκτρέφοντας αυτό το γνωστό τέρας του φανατισμού και του φασισμού, το οποίο είναι αργά πλέον να τιθασεύσουν. Δεν είναι ότι δεν πρόσεχαν λίγο τα λόγια τους προεκλογικά. Είναι ότι και τώρα, με μια απολογία του λάθους των, θα μπορούσαν να επιτύχουν καλλίτερη διαχείριση του προσφυγικού. Και δεν το κάνουν.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr