Υλικά

Για το χοιρινό ρολό

2½ κιλά χοιρινή σπάλα Τσικάκης - Γιαννόπουλος

1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα

λίγο ελαιόλαδο Λακωνίας

1 μήλο Αρκαδίας

Αλάτι Μάνης

πιπέρι

φρέσκα βότανα (θυμάρι -δεντρολίβανο) Ταϋγέτου

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

3 κ.σ. ελαιόλαδο Λακωνίας

2-3 μικρά κρεμμύδια Βατίκων

1 καρότο

1 σκ. Σκόρδο Τρίπολης

1 καρότο

1 κομμάτι σέλερυ

1 δαφνόφυλλο

1 κλαδάκι θυμάρι Ταϋγέτου

μαύρο πιπέρι σε κόκκους

750 ml κόκκινο κρασί Μονεμβάσιας

500 ml ζωμό κρέατος

1 κ.σ. μέλι Πάρνωνα

1/2 πορτοκάλι Λακωνίας

1/2 μήλο Αρκαδίας

1 κομμάτι κρύο βούτυρο για το τελείωμα

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ

8 πατάτες χονδρές Βουρβούρων

100 γραμ. βούτυρο

100 γραμ. κρέμα γάλακτος

150 γραμ. κεφαλογραβιέρα Πάρνωνα

λιγο σχοινόπρασο

Παρασκευή

Για το χοιρινό ρολό

Για το χοιρινό ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο. Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά. Το τυλίγουμε σε ρολό. Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του. Δείτε εδώ αναλυτικά πώς να δέσετε σωστά το χοιρινό σε ρολό. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα ζουμιά του κρέατος (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) και το ακουμπάμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να ροδίσει στο φούρνο για 30′ περίπου. Το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες.

Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με τον πουρέ

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αν θέλουμε να γυαλίσει προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο. Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου.

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες. Τις καλύπτουμε με νερό ίσα να τις σκεπάζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 25′ να μαλακώσουν και να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα να λιώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τυρί. Αδειάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10′ να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.