ΑΘΗΝΑ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν ομιλητής σε Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τη «Δημόσια Επικοινωνία για τη Μετανάστευση». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) και τo Club of Venice, στο πλαίσιο του προγράμματος EUROMED MIGRATION IV.

Ο κ. Κουμουτσάκος στην παρέμβασή του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μεταναστευτικό δεν είναι εύκολο θέμα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο, είναι πολύπλοκο, σύνθετο και δύσκολο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπει υπεραπλουστεύσεις και κάθε είδους λαϊκισμό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε τα μηνύματα κατανοητά στην κοινωνία και πρέπει να ξεκινήσουμε από το να καθοριστούν με σαφήνεια οι όροι, ώστε όλοι να ξέρουν τι εννοούμε όταν λέμε πρόσφυγας ή μετανάστης, τι είναι η νόμιμη και τι η παράνομη μετανάστευση, τι είναι οι επιστροφές, τι οι επαναπροωθήσεις, διότι όλα αυτά στο μυαλό της πλειοψηφίας των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών που κάθε μέρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, είναι συχνά ασαφή.
Πρέπει να εργαστούμε συστηματικά ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην κοινωνία. Διότι όσο παραμένουν ασαφή, τόσο οι κοινωνίες θα γίνονται εύκολα θύματα ή της σκληρά εθνικιστικής ρητορίας ή της υπερβολικά «δικαιωματιστικής». Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, αυτό προσπαθούμε στη νέα κυβέρνηση να κάνουμε πράξη κάθε μέρα, βασισμένοι στη φιλοσοφία της δημοκρατικής αυστηρότητας, που προστατεύει το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε την ανάγκης μια επικοινωνιακής πολιτικής που θα βάζει το μεταναστευτικό στην πραγματικού βάση, θα καταρρίπτει τα fake news που κατακλύζουν συχνά, ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πολλές φορές και τα ΜΜΕ.
Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι τα συνεχή μηνύματα της Άγκυρας περί «ανοίγματος της μεταναστευτικής πύλης», πέρα από το ότι δηλητηριάζουν τις σχέσεις με την Ευρώπη, αποτελούν από μόνα τους παράγοντα έλξης προσφύγων και μεταναστών στα παράλια με την προσδοκία του μελλοντικού «ανοίγματος της πύλης» και έτσι, της εύκολης μετάβασης στην Ευρώπη δια της Ελλάδας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Julien Simon, περιφερειακός συντονιστής για τη Μεσόγειο, Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) και συμμετείχαν:
• κ. Maciej Popowski, Αναπληρωτής Διευθυντής DG NEAR
• κ. Michael Spindelegger, Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD)
• Καθηγητής Stefano Rolando, Πρόεδρος Club of Venice
• Καθηγητής Andrew Geddes, Διευθυντής Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής, European University Institute.
Πριν την εκδήλωση ο κ. Κουμουτσάκος είχε σύντομη συνάντηση με τον πρώην Αντικαγκελάριο της Αυστρίας και Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), κ. Michael Spindelegger. Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Spindelegger συζήτησαν, μεταξύ άλλων και σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στον οργανισμό.