ΠΑΤΡΑ. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση της Δημοτικής Ενότητας Ρίου, σε αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Ρίου, με θέμα τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2020.
Η συνέλευση έγινε με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους και κυρίως σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ά.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Κάνουμε αυτές τις συνελεύσεις για να έχουμε άμεση επαφή με το λαό του Δήμου μας, να ακούσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα με τα οποία οι δημότες μας έρχονται αντιμέτωποι, ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να δρομολογούμε λύσεις.

Δεν ήρθαμε λοιπόν για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Δεν το έχουμε ανάγκη αυτό. Οι εκλογές πέρασαν. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έδωσε νέα εντολή και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις. Κι αυτό θα το κάνουμε συνέχεια και αυτή την τετραετία. Θα συζητάμε, όπως ήδη κάναμε, με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, αλλά θα συζητάμε και με τον λαό.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα σε πολιτικό επίπεδο κάναμε πολλές συναντήσεις με τους κυβερνώντες και με την Περιφέρεια που διαχειρίζεται τα κονδύλια. Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις ευνοούν, θα έλεγα, τους μεγαλοεργολάβους και μας απαντούν ότι τα έργα θα γίνουν εφόσον τελειώσουν τα έργα που κατασκευάζονται. Δεν δείχνουν να νοιάζονται αν η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Αν νοιάζονταν θα υπήρχε σχέδιο άμεσης παρέμβασης.

Στον Ψαθόπυργο για παράδειγμα, υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία έργων αντιπλημμυρικών αλλά οι κατασκευαστική εταιρεία λέει πρώτα θα κάνει το έργο της και μετά τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία που οφείλει να κάνει αφού με το έργο της έχει προκαλέσει πρόβλημα. Και το κάνουν αυτό γιατί τους ευνοούν οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνώντες.

Έτσι εμείς χωρίς καμία χρηματοδότηση, κάνουμε προσπάθειες μόνοι μας.
Το κύριο ζήτημα λοιπόν είναι ότι χωρίς χρήματα δουλειά δεν γίνεται. Πολλά λόγια ακούμε, αλλά χρηματοδότηση δεν βλέπουμε.

Το έχω πει και σε άλλες λαϊκές συνελεύσεις, το λέω κι εδώ ότι το κράτος μας δίνει μόλις 380 ευρώ σήμερα στο Δήμο αντί για 1.000 ευρώ που έδινε το 2010 και που τότε εμείς διεκδικούσαμε 2.000 ευρώ! Ταυτόχρονα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, 20 εκ. ευρώ δάνεια και 700 χιλ. ευρώ το χρόνο τόκους. 2.700.000 ευρώ το χρόνο πάνε στους τραπεζίτες.

Την 1/1/2020 ο Δήμος θα χρωστάει τα μισά όσον αφορά στα δάνεια.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Οι πριν από εμάς τα είχαν αφήσει όλα χύμα, έπαιρναν από την αγορά και δεν πλήρωναν αφήνοντας σε μας τον λογαριασμό. Αναγκαζόμαστε έτσι να πληρώνουμε ποσά που βγαίνουνε με δικαστικές αποφάσεις για να αποφύγουμε κατασχέσεις.

Όλα αυτά δεν σας τα λέμε για να δικαιολογηθούμε. Τα λέμε για να εξηγήσουμε ότι χρειάζεται όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από το κράτος στο οποίο πληρώνουμε ένα σωρό φόρους, να μας επιστρέψει κονδύλια και να επιτρέψει τις προσλήψεις ώστε και εργαζόμενους να έχουμε και χρήματα για να κάνουμε έργα και να καλύψουμε τις ανάγκες στις οποίες αναφέρεστε όλοι.

Και δείτε τώρα πώς έχει η κατάσταση. Όλοι όσοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα θέλουμε αυθημερόν εξυπηρέτηση, όμως ποιος θα έρθει για να εξυπηρετήσει. Εργαζόμενοι διαθέσιμοι δεν υπάρχουν. Αυτοί που υπάρχουν είναι πολύ λίγοι. Άρα πρέπει να έχουμε εργαζόμενους για να ενισχυθεί το δυναμικό του Δήμου που τα τελευταία 10-15 χρόνια μειώθηκε κατά χίλιους εργαζόμενους! Πρέπει να διεκδικήσουμε την κάλυψη αυτών των 1.000 θέσεων που είναι κενές, και μάλιστα τους μισθούς να τους πληρώνει το κράτος που παίρνει από τους δημότες τα πολλαπλάσια κι όχι να τους φορτώσει στους δημότες.

Εμείς με ελάχιστο προσωπικό προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο έργο και θα το κάνουμε.
Το θέμα της αποχέτευσης για το οποίο λέτε, είναι ένα τεράστιο θέμα. Έχει χτιστεί η πόλη, όπως και όλες οι πόλεις στην Ελλάδα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να γίνουν πρώτα τα έργα υποδομής και μετά τα σπίτια. Τώρα αυτό δεν αλλάζει. Εμείς προχωράμε την διαδικασία για να επεκτείνουμε τον Βιολογικό Καθαρισμό. Κάναμε προκήρυξη για την επέκταση. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι οι εργολάβοι να βρουν έναν κανονιστικό τρόπο για να γίνουν οι διαγωνισμοί (τι μελέτες τις είχαν) και τώρα που τον βρήκαν τον τρόπο προχωράμε σιγά-σιγά. Είπαμε οι νομοθεσία που ψήφισαν είναι ευνοϊκή για το μεγάλο κεφάλαιο.

Όλη η περιοχή του Δήμου περιμένει να φτιαχτεί ο αποδέκτης για τα λύματα.

Θα μπορούσε αυτό να γίνει πολύ πιο γρήγορα; Με διαδικασίες που να στοχεύουν στο κοινό καλό; Αν υπήρχε Δημόσιος Κατασκευαστικός Φορέας και όχι οι μεγαλοεργολάβοι θα γινόταν όλα πιο γρήγορα.
Εμείς το εφαρμόσαμε αυτό με την αυτεπιστασία του Δήμου, με τους μόνιμους εργαζόμενους και με τους οκταμηνίτες και είχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Για την ύδρευση αναζητούμε αποθέματα, και θα δώσουμε λύση.
Για τον αμίαντο στο Δρέπανο. Το οικόπεδο εκεί είναι ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Ακούμε πίεση για να φύγει από εκεί ο αμίαντος. Κατατέθηκε από την Εθνική στην Περιφέρεια σχέδιο για να πάρει έγκριση. Είμαστε σε αυτό το σημείο τώρα.

Με την νέα κυβέρνηση και για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων και για τον αμίαντο και όλων των άλλων ζητημάτων, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν. Εμείς στις μέχρις τώρα επιστολές που έχουμε στείλει για συγκεκριμένα θέματα, απαντήσεις δεν πήραμε.

Πάντως σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά κοιτάζουμε μέσα από το τεχνικό μας πρόγραμμα να δώσουμε λύσεις.
Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει ΚΑΠΗ στην περιοχή. Και όχι μόνο ΚΑΠΗ, αλλά και πλατείες και χώροι για πολιτιστική δράση κλπ. Προσωπικό όμως θα έχουμε για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτά; Γιατί το να τα φτιάξουμε και να μείνουν ντουβάρια δεν ωφελεί κανέναν μας.

Για το τρένο θα σας πω ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση όταν πηγαίναμε στην αρχή μας γύριζαν την πλάτη. Εμείς επιμείναμε στην διεκδίκηση της υπογειοποίησης και τελικά το αίτημά μας έγινε αποδεκτό. Άρα το θέμα δεν είναι τι λένε οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί , το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Αν συνεχίσουν οι σημερινοί κυβερνώντες να το αρνούνται, εμείς θα το διεκδικήσουμε όπως ξέρουμε να κάνουμε».

Στην εισήγησή του, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρίου, Ευάγγελος Κατσακούλης, μεταξύ άλλων, είπε:
«Η Δημοτική Αρχή πιστή σε όσα έχει δεσμευτεί στον λαό του Δήμου μας, συγκάλεσε σήμερα την Λαϊκή Συνέλευση. Σκοπός είναι να αφουγκραστεί από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημότες μας. Αυτές οι άμεσες επαφές είναι μεγάλο εργαλείο για τον σχεδιασμό του Δήμου. Υπάρχουν συσσωρευμένες ελλείψεις από το παρελθόν κυρίως σε έργα υποδομής. Σε αυτό προστίθενται τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν στις κοινότητές μας η Ολυμπία οδός, η ΕΡΓΟΣΕ, η Γέφυρα με τα έργα τους.

Ο Δήμος δουλεύει στο «κόκκινο» με το 38% της χρηματοδότησης σε σχέση με αυτή που δινόταν στους Δήμους το 2010 και με το μισό σχεδόν προσωπικό.

Τα έργα υποδομής το θεσμικό πλαίσιο δεν μας επιτρέπει να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα υπάρχει ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων στο δημόσιο, π.χ. Λιμενικό και Κτηματική Υπηρεσία, που πολλές φορές φθάνουν να τηρούν έως και εχθρική στάση απέναντι στο Δήμο, και όλο αυτό γίνεται τροχοπέδη στη λύση των προβλημάτων των δημοτών.

Απέναντι σε όλα αυτά ο Δήμος έχει αντιτάξει την δύναμή του για να τα αντιπαλέψει και να κάνει έργο μαζί με τους εργαζόμενούς του. Και έργο έγινε μεγάλο και θα γίνει πολύ περισσότερο την νέα αυτή τετραετία.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Δήμου που υπερβάλουν εαυτόν και καταθέτουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή έργου για το λαό του Δήμου μας».

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε: «Συντάσσουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 και πρέπει να ξέρετε ότι για όλα τα έργα του Δήμου και για τα σχολεία, μιλάμε για παρεμβάσεις 30 εκ. ευρώ, το κράτος δίνει μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Σε αυτά προσθέστε και τις ελλείψεις σε προσωπικό όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος και τις ελλείψεις σε μηχανικούς για να καταλάβετε με τι παλεύουμε.

Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι μας έχουν αποστείλει οι δημόσιες υπηρεσίες πρωτόκολλα κατεδαφίσεων του παραλιακού δρόμου από το Ρίον έως τον Άγιο Βασίλειο και θα ακολουθήσουν και για τις άλλες περιοχές. Υποστηρίζουν ότι εκεί που είναι ο δρόμος ήταν παραλία. Αν κάναμε κατεδάφιση, όπως ζητούν, θα καταστρέφαμε και τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικού, κι ότι άλλο περνάει από αυτόν. Φυσικά και δεν θα κάνουμε κατεδαφίσεις.
Για το θέμα των ανταποδοτικών τελών που έγινε λόγος, υπενθυμίζω ότι τα ανταποδοτικά αφορούν μόνο καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Ο,τι πληρώνει η συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, η συνοικία του Ψάχου πληρώνει και η Δημοτική Ενότητα Ρίου».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας στη δική του παρέμβαση είπε:
«Για να έχουμε μια εικόνα για το πώς παλεύει η ΔΕΥΑΠ για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, θα πω ότι έχουμε σήμερα 170 εργαζόμενους, ενώ επί καποδιστριακού Δήμου Πατρέων, είχαμε 218 εργαζόμενους.
Πρέπει επίσης να δούμε τι έργα είχαν κατασκευαστεί εδώ από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Αν είχαν κατασκευαστεί έργα δεν θα κάναμε κουβέντα για αυτά σήμερα. Για την αποχέτευση και τη σύνδεση με τον προς επέκταση βιολογικό ο ορίζοντας 3τίας είναι ανελαστικός. Για την ύδρευση παραλάβαμε από τους καποδιστριακούς Δήμους αχαρτογράφητα δίκτυα και προσπαθούμε να τα χαρτογραφήσουμε. Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες για αντικατάσταση του δικτύου ενώ θα εφαρμοστεί και το μεγάλο έργο μέτρησης πιέσεων και εντοπισμού βλαβών, για να έχουν όλοι στα σπίτια τους καθαρό και άφθονο νερό».

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, Ρίου, Ακταίου, Αγίου Βασιλείου, Αραχωβιτίκων, Δρεπάνου, Ψαθοπύργου, Άνω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Αργυρών, Πιτίτσας, Σελλών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Ρίου, Ακταίου, Αγίου Βασιλείου, Καστελλοκάμπου, ο Μορφωτικός Σύλλογος «Τέρψη», ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ρίου – Ακταίου και πολλοί δημότες.