Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Ύστερα από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων που ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές με σκοπό τη δημοσιονομική εξυγίανση, η σημερινή κυβέρνηση λαμβάνει κάποια μέτρα για την ανακούφιση των μικροαστικών και μεσοαστικών στρωμάτων που είδαν να χάνεται σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους,μέτρα που δεν λύνουν το πρόβλημα για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αρμονίας.

Η σημερινή κυβέρνηση καλλιεργεί το αίσθημα του άκρατου ατομικισμού και εφησυχασμού σε μια σειρά από ζητήματα που υποθηκεύουν την ομαλή λειτουργία της αστικής δημοκρατία και του καλά οργανωμένου και δημοκρατικού καπιταλισμού.

Επί του πρακτέου ο λαϊκισμός βασιλεύει και η λογική του «δεν πληρώνω» ακόμα και σήμερα δεσπόζει και κυριαρχεί. Δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, για νέες δουλειές, για την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, της αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους και των πολιτειακών
θεσμών.

Αυτό αποτυπώνεται για το ποια παιδεία θέλουν να χτίσουν στην Ελλάδα του σήμερα, λαμβάνοντας μόνο μέτρα διαχείρισης που πιστεύω πως είναι σωστά και όχι μέτρα εκσυγχρονισμού με σκοπό την τόνωση της αγοράς και την αύξηση της απασχόλησης.

Κλείνοντας εκτιμώ πως ο δρόμος είναι και πάλι ανηφορικός για την πατρίδα και το λαό σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που απορρέει από την κυριαρχία των αγορών και χρειάζεται εγρήγορση και όχι ηττοπάθεια και εφησυχασμός.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr