ΑΘΗΝΑ. Την αναστολή των 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που θα λειτουργούσαν, όπως προέβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τα τμήματα αυτά θα εντάσσονταν στο φετινό μηχανογραφικό, το οποίο θα συμπλήρωναν οι μαθητές που πάνε φέτος Γ' Λυκείου.

Μετά τη κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας και την αναστολή των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά σε μια απόφαση – σοκ κρίνοντας πως τα υπόλοιπα τμήματα δεν πληρούν τις σχετικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης είχαν ταχθεί κατά της αναδιαμόρφωσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ έγιναν χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Η αναστολή αφορά στα Ιδρύματα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ΕΚΠΑ, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι σχολές του Πελοποννήσου είναι:
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Άργος)
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (Σπάρτη)
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Τρίπολη)

Η υπουργός μάλιστα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη».
Να θυμίσουμε ότι οι παραπάνω Σχολές μπήκαν σε Νομοσχέδιο με σωρηδόν τροπολογίες το τελευταίο δωδεκάωρο λειτουργίας της Βουλής πριν τις Εθνικές εκλογές.