ΛΑΚΩΝΙΑ. Μέχρι 3,60 οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο φετινής εσοδείας, ενώ πέφτει η τιμή απορρόφησης του πυρήνα της ελιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας προχώρησε σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για πώληση 9 βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα έως 0,3 στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό. Η συμφωνία αυτή αφορούσε ποσότητες που παρήχθησαν έως το περασμένο Σάββατο.

Χθες Τετάρτη έκλεισε ακόμα μια συμφωνία ο εν λόγω Συνεταιρισμός με την εταιρεία Χελιώτης και την Ιταλική Alta Maremma για πώληση 8 βυτίων στην τιμή των 3,30 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα τώρα με όσα είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, το ελαιόλαδο που θα παράξει ο Συνεταιρισμός φέτος θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε ποσότητα από πέρσι. Η ελαιοποίηση και η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή αυτή έχει προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50%. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων πούλησε τις πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου στα 3,80 ευρώ το κιλό.

Στους Μολάους, όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος η συγκομιδή για τους περισσότερους παραγωγούς πάει πίσω καθώς η χρονιά είναι όψιμη, αλλά ορισμένοι αγρότες συλλέγουν καρπό μήπως και προλάβουν τις παραδοσιακά υψηλές τιμές παραγωγού της εκκίνησης. Κατά τα άλλα ο τοπικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του, κ. Παναγιώτης Ντανάκας δεν έχει βγάλει ακόμα ελαιόλαδο, ούτε έχει προβεί σε κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο «το θετικό είναι ότι οι τρέχουσες αποδόσεις του ελαιοκάρπου είναι καλές και συγκεκριμένα από 4,5 έως 6 - 1 (κιλό ελαιολάδου)».

Πίσω έχει πάει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση και στη Μεταμόρφωση Λακωνίας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, κ. Θανάσης Γκιουζέλης «είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε την ελαιοποίηση στις αρχές του μήνα, αλλά πλέον πάμε ακόμα πιο πίσω, γιατί δεν έχει βρέξει και οι αποδόσεις δεν θα είναι αυτές που θέλουμε. Οπότε πάμε για μετά τις 10 Νοεμβρίου πλέον. Ο κόσμος περιμένει και να βρέξει κιόλας».

Ιδιωτικό ελαιοτριβείο στην Μεταμόρφωση πληρώνει 3,20 για το φετινό ελαιόλαδο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Τέλος, πίσω χρονικά έχει πάει η ελαιοποίηση και στην Πετρίνα Λακωνίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Παναγιώτης Πουλάκος «θα ξεκινήσουμε το λάδωμα μετά τις 10 του μήνα. Το καλό για μας βέβαια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα πουλήσαμε ελαιόλαδο περσινής εσοδείας στην εταιρεία Γυφτέας με τιμές 3,13 (για οξύτητες 0,6 και 0,7) και 3,16 (για οξύτητες έως 0,4) ευρώ το κιλό, δηλαδή τηρουμένων των αναλογιών σε πολύ καλή τιμή». Σε σχέση με την αναμενόμενη παραγωγή στην περιοχή αυτή ειδικά, ο κ. Πουλάκος μας είπε ότι αναμένεται σαφώς μεγαλύτερη από πέρσι.

Σαν να μην έφταναν οι χαμηλές εμπορικές τιμές του ελαιολάδου, οι Συνεταιρισμοί και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία έρχονται φέτος αντιμέτωποι και με ακόμα ένα φαινόμενο. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, κ. Θανάσης Γκιουζέλης, «πέρσι τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία αλλά και τα ιδιωτικά πουλάγαμε πυρήνα με 15 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος με 8 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για μια μεγάλη μείωση, που επιφέρει απώλεια εσόδων για ιδιώτες και συνεταιρισμούς».

Μπίκας Αλέξανδρος