ΚΑΛΑΜΑΤΑ. “Ήταν μία ήσυχη μέρα. Από το πρωί είχε συννεφιά και ψιλοέβρεχε, όμως τίποτα δεν προμήνυε αυτό που επρόκειτο να συμβεί”. Ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, είναι ο CEO της εταιρίας “Καλαμάτα Παπαδημητρίου” και είδε το μεσημέρι της Δευτέρας, 4/11, μεγάλο μέρος της 1500 τετραγωνικών μέτρων οροφής της αποθήκης του εργοστασίου να ξηλώνεται από ανεμοστρόβιλο ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή της Καλαμάτας.

Το πρωτοφανές για την Μεσσηνία φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια καταγράφεται όλο και συχνότερα στην Ελλάδα, προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο εργοστάσιο και πανικόβαλε τους εργαζομένους, που είδαν μέσα σε δευτερόλεπτα να βρίσκονται στον αέρα σίδερα, παλέτες και πάνελ.


Ξαφνικά ο αέρας δυνάμωσε, τα τζάμια έγιναν άσπρα από την ένταση της βροχής και άρχισαν να τρίζουν, ενώ βλέπαμε παλέτες και παλετοκιβώτια βάρους άνω των 40 κιλών να αιωρούνται”, λέει στο euronews ο κ. Παπαδημητρίου.


Υπήρξε πανικός και αρχίσαμε να τρέχουμε για να απομακρυνθούμε από τα παράθυρα. Ήταν σαν σκηνή από ταινία”, περιγράφει το περιστατικό η υπεύθυνη marketing της εταιρίας, Γιάννα Παναγιωτάκου.

Κατά την εμφάνιση του ανεμοστρόβιλου, το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης βρισκόταν στον χώρο εργασίας. “Το πραγματικά ευτυχές γεγονός, είναι ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από τους εργαζομένους, αλλά και κανείς στην γύρω περιοχή”, τονίζει ο κ. Παπαδημήτριου αναφέροντας πως κομμάτια της οροφής εντοπίστηκαν σε απόσταση 200 – 300 μέτρων από το εργοστάσιο.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των συνθηκών που δημιουργούν τέτοιου είδους πρωτοφανή για την χώρα μας φαινόμενα υπογραμμίζει ο Χρήστος Παπαδημητρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “35 χρόνια βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Αν είναι να υπάρξει κάποιο μάθημα από αυτό, είναι ότι τέτοια φαινόμενα μπορούν να συμβούν πλέον παντού και για αυτό χρειάζεται προετοιμασία. Θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι δήμοι και οι επιχειρήσεις, να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα νέα φαινόμενα”.

Το βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερα ασφαλείας της επιχείρησης και δείχνει την στιγμή που ο ανεμοστρόβιλος “χτυπάει” το εργοστάσιο, αναρτήθηκε στους λογαριασμούς της εταιρίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γρήγορα προκάλεσε αίσθηση, ενώ αναπαράχθηκε και από διάφορα ΜΜΕ. “Ελπίζουμε, δείχνοντας τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να προφυλαχθούμε, όσο γίνεται, από τέτοια φαινόμενα στο μέλλον”.

Επιλέξαμε να αναρτήσουμε το βίντεο για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τι συμβαίνει”, αναφέρει με την σειρά της η κ. Παναγιωτάκου και προσθέτει: “Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε και σε ό,τι αφορά το οικολογικό κομμάτι, αλλά και στα μέτρα προστασίας από τέτοια φαινόμενα”.

Σχετίζεται η αυξημένη παρατήρηση στροβίλων με την κλιματική αλλαγή;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στην αναφορά ανεμοστροβίλων και υδροστροβίλων στην Ελλάδα. Το euronews απευθύνθηκε στον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, προκειμένου να μας κατατοπίσει για τις αιτίες της αύξησης αυτής και το αν και πώς συνδέεται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: euronews.com