ΝΕΑΠΟΛΗ. Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μονεμβασίας – χερσονήσου Μαλέα , «Άρτεμις» παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον Δήμο Μονεμβασίας μετά την χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά πάρκα από την ΡΑΕ ( Κρίθινα, Βάρδια , κτλ). Εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον Κάβομαλιά, έναν τόπο μεγάλης οικολογικής σημασίας.

Όπως υπογραμμίζεται σε νέα παρέμβαση του Συλλόγου «ο Δήμος Μονεμβασίας δεν έχει εγκεκριμένο ΓΠΣ στη ΔΕ Νεαπολέως και ακόμα δεν έχει υπογραφεί το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Τα μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Άρτεμις δηλώνουν απολύτως αντίθετα στην αλόγιστη χωροθέτηση ΒΑΠΕ «η οποία σχεδιάζεται και αποφασίζεται μεταξύ υπηρεσιών και επενδυτών χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τοπικές κοινωνίες και οι αναπτυξιακές προοπτικές που οι ίδιοι οι Δήμοι έχουν χαράξει για τους τόπους τους».

Επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί περιοχές που έχουν κριθεί ως «απολύτου προστασίας» να καθίστανται χώροι εγκατάστασης ανεμογεννητριών τη στιγμή που υπάρχει πληθώρα σπηλαίων , πολιτιστικών και φυσικών μνημείων που χρήζουν προστασίας. Κακώς η περιοχή μας χαρακτηρίστηκε ΠΑΠ . Ενώ μάλιστα είχε αρχικά μπει στον Επιστημονικό Κατάλογο των Περιοχών Natura 2000 τελικά απεντάχθηκε με πολιτική παρέμβαση».

Η ΑΡΤΕΜΙΣ έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών μεταξύ των οποίων και η υποβολή δυο προσφυγών ενώπιον του Συμβούλιου Επικρατείας για το θέμα της μικρής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης . Σημειώνει όμως ότι «δυστυχώς το ΣτΕ δεν απάντησε στα προβαλλόμενα επιχειρήματα που είχε εκθέσει στο δικόγραφο πρόσθετων λόγων ο δικηγόρος του Συλλόγου κ. Μπάλιας αν και αναφερόταν σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ) οι οποίες αγνοήθηκαν παντελώς . Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η προσφυγή του Συλλόγου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για παραβίαση του Άρθρου 47 του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ΑΡΤΕΜΙΣ στηρίζει τη πρόθεση του Δημάρχου Μονεμβασίας και ολοκλήρου του Συμβουλίου να προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες εναντίον της απόφασης της ΡΑΕ για αδεία τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Καβομαλιά , αυτό το εύθραυστο και απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο. «Η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων θα υποβαθμίσει τη περιοχή, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της και θα μεταβάλλει το τρόπο και τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της» καταλήγει η παρέμβαση.