10 Νοεμβρίου 2019, Βαμβακού Λακωνίας

BAMABAKOY. Το V.Lab (Vamkakou Technology Lab fully powered by SNF) είναι πλέον γεγονός: Ένα υπερσύγχρο-νο κέντρο STEAM στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς, που λειτουργεί από την Vamvakou Revival, και σχεδιάστηκε με την πρωτοβουλία και υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)! Από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στη Βαμβακού Λακωνίας, λειτουργεί ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέ-ντρο, πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας 3D εκτυπωτές, διαδραστικούς πίνακες, συστήματα τηλεδιασκέψεων, iPads, laptops/desktops, πλακέτες προγραμματισμού Arduino και Lego EV3 robots. Το V.Lab λειτούργησε αρχικά πιλοτικά προσφέροντας μια σειρά δωρεάν δοκιμαστικών μαθημάτων, ως γνωριμία με τα αντικείμενα της ρομποτικής, των μαθηματικών με τη χρήση Η/Υ, της 3D σχεδίασης και εκτύπωσης και του προγραμματισμού. Εκατοντάδες επισκέπτες πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του πρόσφατα ανα-καινισμένου σχολείου της Βαμβακούς και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 11:00-15:00, το V.Lab ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους εν δυνάμει επιστήμονες σε μία μέρα αφιερωμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους προσφερόμενους κύκλους μαθημάτων και το περιεχόμενό τους, να επιλέξουν ποιος είναι αυτός που τους ταιριάζει, να μιλήσουν με καθηγητές για τα ενδι-αφέροντα και τις δεξιότητές τους.

Μαζί μας θα είναι το CTY (Center for Talented Youth) Greece του Anatolia College, ένα κέντρο για χαρι-σματικά και ταλαντούχα παιδιά που ιδρύθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιτρέποντας στους πιο ικανούς και δραστήριους μαθητές από Β' Δημοτικού έως B' Λυκείου να ανακαλύψουν τις ακαδημα-ϊκές τους δυνατότητες και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους. Το CTY θα μας εισάγει στο πρόγραμ-μα “Θέλεις να γίνεις Επιστήμονας;”, που απευθύνεται σε παιδιά τα οποία ενθουσιάζονται με τις επιστήμες.

Οι μαθητές Γ’ & Δ’ Δημοτικού, 12:00-13:30, θα γίνουν διαδοχικά βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και γεωλόγοι και με απλά υλικά, θα προσπαθήσουν να μοντελοποιήσουν δομές και σχέσεις, να «μεγαλώσουν» τα μικρά και να «μικρύνουν» τα μεγάλα, ώστε να τα φέρουν στα μέτρα τους και να τα «δουν» με λεπτομέρεια!
Στη συνέχεια, η σκυτάλη θα δοθεί στους μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, 13:30-15:00,που θα γίνουν για λίγο βιολόγοι και αστρονόμοι, επιχειρώντας να μοντελοποιήσουν τόσο τα «μικρά» του κόσμου μας, όσο και τα «μεγάλα». Έπειτα, οι μικροί μας φίλοι θα γίνουν μηχανικοί και χωρισμένοι σε ομάδες θα επιχειρήσουν να φτιάξουν τα πιο τρελά τρενάκια, με ανάποδες στροφές και βρόχους. Οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να εξε-ρευνήσουν την έννοια της ενέργειας, να διακρίνουν τη δυναμική και την κινητική ενέργεια και να διαπιστώ-σουν τις ενεργειακές μετατροπές.

Σε καθένα από τα δύο εργαστήρια μπορούν να συμμετέχουν έως 20 παιδιά. Για τη συμμετοχή στο αντίστοιχο μάθημα απαιτείται προεγγραφή στα v.lab@vamvakourevival.org ή 2731-0-76233. Προσοχή! Θα τηρηθεί σει-ρά προτεραιότητας και οι θέσεις είναι περιορισμένες!

Παράλληλα, όλη την ημέρα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, να ενημερωθούν για τον εξοπλισμό που διαθέτει, να εκτυπώσουν σχέδια σε 3D printers και να παρακολου-θήσουν πώς λειτουργούν τα Beebots, Dash&Dots και τα Lego EV3 robots. Επιπλέον, μικροί και μεγάλοι μπορούν να μάθουν πώς προγραμματίζεται μία πλακέτα ανοιχτού κώδικα Arduino και να ανακαλύψουν τη διασκεδαστική πλευρά των μαθηματικών, μέσα από γρίφους και λογική, με τη χρήση Η/Υ & tablets και τα προγράμματα Osmo & Geogebra.
Ήρθε η ώρα να χτυπήσει ξανά το κουδούνι του σχολείου της Βαμβακούς καθώς την ίδια ημέρα θα πραγμα-τοποιηθούν οι εγγραφές στους κύκλους μαθημάτων του V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) και τα κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει σε νέες τεχνολογίες, STEAM και ψηφιακές δεξιότητες!
Είσοδος δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου θα ανακοινωθεί σύντομα στο www.vamvakourevival.org.

#V.Lab #VamvakouRevival

Επικοινωνία
Ομάδα Vamvakou Revival
Βαμβακού, 230 67, Λακωνία
info@vamvakourevival.org
+30 27310 76233
www.vamvakourevival.org
Like us on Facebook @VamvakouRevival
Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg