Κρατικός Αερολιμένας Σπάρτης

Συντεταγμένες: 36°58′26″N 22°21′24″E.
Τύπος Αεροδρομίου Στρατιωτικό.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 36° 58' 26" Βόρεια 22° 21' 24" Ανατολικά.
Υψόμετρο 152 μέτρα ή 499 πόδια.


ΣΠΑΡΤΗ. Οικτρή η κατάσταση του Αεροδρομίου Σπάρτης. Κρατικό ή Δημοτικό έχει τα χάλια του. Κατεστραμμένο σε ανεπανόρθωτο βαθμό. Μανία και ασυδοσία διέκρινε τους αγνώστους που δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Το Αεροδρόμιο είχε ανακαινισθεί πρόσφατα, με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και με χορηγίες Σπαρτιατών.

Το ρεπορτάζ του notospress.gr αποσκοπεί στην προστασία και διάσωσή του και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμοδίων που προφανώς αγνοούν την κατάσταση η οποία επικρατεί σε ένα δημόσιο ακίνητο, άκρως απαραίτητο για την Πολιτική Προστασία, τις Στρατιωτικές Αερομεταφορές, την Πυρασφάλεια και τις Αερομεταφορές Υγείας.
Οποιαδήποτε σκέψη για αξιοποίησή του είναι πλέον επιβαρυμένη από την δραματική εικόνα λεηλασίας και εγκατάλειψης του.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Σπάρτης (συντομογραφίες: IATA: SPJ, ICAO: LGSP, ΥΠΑ: ΚΑΣΠ) είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται 17 χιλιόμετρα (9 NM) νότια της Σπάρτης κοντά στο χωριό Λευκόχωμα.

Το αεροδρόμιο παραμένει αδρανές εδώ και τουλάχιστον 27 χρόνια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες τοπικών φορέων για αξιοποίηση του. Ανήκει κατά χρήση στην Πολεμική Αεροπορία και κατά κυριότητα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ως το 2008 υπήρχε εκεί κλιμάκιο της 359 MAEΔΥ. Από το 2009 είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, το οποίο όμως δεν έχει εγκαταστήσει άλλα αεροσκάφη, υλικά ή συσκευές, γι’ αυτό άλλωστε δεν φρουρείται.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, το ΓΕΑ το παραχώρησε στο δήμο Σπάρτης, που είχε υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να το εκμεταλλευτεί. Ο έλεγχος από την ΥΠΑ για να δοθεί η άδεια έχει ξεκινήσει, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο μιας και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ελεγχθούν. Για το λόγο αυτό, η ΥΠΑ δεν έχει καταχωρήσει τον αερολιμένα Σπάρτης (ΚΑΣΠ) στην κατηγορία των «Δημοτικών Αερολιμένων», στην οποία υπάγονται αυτοί της Κάσου (ΔΑΚΑ), της Λέρου (ΔΑΛΕ), της Σητείας (ΔΑΣΤ) και του Καστελλορίζου (ΔΑΖΟ) που λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Αντίθετα, το περιλαμβάνει στην κατά μια βαθμίδα ανώτερη κατηγορία των «Κρατικών Αερολιμένων Εσωτερικών Συγκοινωνιών», στην οποία υπάγονται 26 αεροδρόμια. Από αυτά, πέντε βρίσκονται σε «λειτουργία υπό αναστολή», μεταξύ αυτών και της Σπάρτης. Τα υπόλοιπα μη λειτουργικά είναι του Αγρινίου (ΚΑΑΓ), της Ανδραβίδας (ΚΑΝΔ), του Επιταλίου (ΚΑΕΠ) και του Καστελλίου (ΚΑΤΛ).
Υποδομές

Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε υψόμετρο 152 μέτρων (499 πόδια) από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει έναν διάδρομο με κατεύθυνση 06L / 24R και ασφάλτινη επιφάνεια. Το μήκος του είναι 916 μέτρα (3005 πόδια) και το πλάτος του 23 μέτρα (75 πόδια).
Ατυχήματα και συμβάντα

Στις 26 Ιουλίου 2014, ένα ιδιωτικό υπερελαφρό αμφίβιο αεροσκάφος κατέπεσε έξω από τον Αερολιμένα Σπάρτης. Το αεροσκάφος είχε ιταλικό νηολόγιο, ενώ είναι άγνωστος ο τόπος εκκίνησης του ταξιδιού, μιας και δεν είχε υποβληθεί ποτέ σχέδιο πτήσης. Το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω λανθασμένου χειρισμού κατά την απογείωση, μετά από μικρή στάση που πραγματοποίησαν οι δύο επιβαίνοντες. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 52 και 35 ετών, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον τόπο του ατυχήματος.