ΠΑΤΡΑ. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παραβρέθηκε στην έναρξη των εργασιών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, ανέφερε τα εξής:

"Αγαπητές φίλες και φίλοι.
Μετά την Αλεξανδρούπολη και τα Γιάννενα ήρθε και η σειρά της φιλόξενης πόλης μας, της Πάτρας, να υποδεχτεί το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση, είναι τιμή για μένα, γιατί ξέρω πως είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά και παράγουν προϊόντα, με κυριότερο το μέλι, που είναι σημαντικά για τη διατροφή και την υγεία μας.

Όμως οι ίδιοι που το παράγουν είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν -όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι - σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά. Οι πολιτικές αυτές δεν έχουν σαν στόχευση να επιβιώσει και να ευημερήσει ο παραγωγός στις όλο και πιο δύσκολες σύγχρονες συνθήκες, γιατί αν συνέβαινε αυτό, θα είχαν εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τον κλάδο.

Η επαγγελματική μελισσοκομία αποτελεί ένα επάγγελμα που ασκείται κατά κύριο λόγο νομαδικά, με το ζωικό κεφάλαιο να βρίσκεται εκτεθειμένο σε κάθε λογής κινδύνους (κλοπές, φυσικές καταστροφές κλπ). Οι φυσικοί εχθροί και η καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν άμεσο αντίκτυπο και στη μελισσοκομία.
Αντί λοιπόν οι Κυβερνήσεις να σας ενισχύσουν και να θεσμοθετήσουν καλύτερες αποζημιώσεις για τα προβλήματα αυτά, σας αφήνουν ανυπεράσπιστους απέναντι σε αυτούς που καρπώνονται και πλουτίζουν από τον κόπο σας.

Αποτελεί παραμύθι από αυτούς που σας έχουν καταδικάσει να μη μπορείτε ούτε τα μέλια σας να πουλήσετε, ότι θα σας σώσει η καινοτομία, μιας και αυτή αξιοποιείται πρωτίστως υπέρ αυτών που εκμεταλλεύονται και τώρα τον ιδρώτα σας.

Πρέπει η Κυβέρνηση να προστατεύσει και να αναδείξει το θησαυρό που ονομάζεται Ελληνικό μέλι και να δώσει σε εσάς τους παραγωγούς ακόμη ένα όπλο ενάντια σε όλους όσους με διάφορα τεχνάσματα έχουν καταφέρει να αγοράζουν ένα τόσο πολύτιμο προϊόν σε τόσο χαμηλές τιμές και να πλουτίζουν εις βάρος σας.

Μέσα στα δεινά της κρίσης, δημιουργήθηκε η πλασματική εικόνα ότι από τη μελισσοκομία μπορείς να πλουτίσεις, έτσι πολλοί νέοι στράφηκαν στο επάγγελμα. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί από το Κράτος η επιμόρφωσή τους για να τους δώσουμε τα εφόδια να μπορέσουν να σταθούν σε αυτόν τον απαιτητικό κλάδο, μιας και δεν αρκεί μόνο η σκληρή δουλειά αλλά χρειάζονται και γνώσεις.

Ο Δήμος μας στηρίζει με συνέπεια τις διεκδικήσεις σας, όπως και των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων. Οι φτωχοί αγρότες, οι μελισσοκόμοι, και τα προβλήματά σας αποτελούν προτεραιότητα για μας. Από σήμερα πρέπει να συνεργαστούμε για την προβολή και προώθηση μέσω διαφόρων εκδηλώσεων των αγνών προϊόντων σας σε χώρους που θα παραχωρήσουμε δωρεάν. Η πρόταση μας είναι η διοργάνωση από εσάς έκθεσης προϊόντων.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκλησή σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και καλά μέλια!"