Γράφει ο Χρήστος Τσίχλης*

Είχα την τιμή να συμμετέχω στην Ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου μας. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ήταν ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Αντώνιος Διαματάρης. Στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έλαβε χώρα στις Βουλιαράτες, προκαλεί συγκίνηση η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα εκεί, με την έντονη Αστυνομική εποπτεία της Αλβανικής αστυνομίας.

Στις εκδηλώσεις των Ελλήνων μαθητών στο Αργυρόκαστρο, αισθάνεσαι μονάχα περηφάνια. Τρισάγιο πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα, όπου οι ιεράρχες μας, δίνουν καθημερινό αγώνα και τα έργα τους, είναι εμφανή. Στο Τεπελένι, όπου ο πατέρας Ιωάννης δίνει καθημερινές μάχες, ως στυλοβάτης του Ι.Ν. Αγίου Θωμά. Στο νεκροταφείο Βουλιαράτες, όπου ο αδικοχαμένος συμπατριώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας. Στους Αγίους Σαράντα, όπου οι Έλληνες κάτοικοι βρωντοφωναζουν ότι είναι Έλληνες και η φιλοξενία τους, ήταν συγκινητική.

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα έργα (συνέχιση της εκταφής των Ελλήνων πεσόντων και δημιουργία νεκροταφείου στην περιοχή της ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, δημιουργία μνημείου με όλα τα ονόματα Ελλήνων πεσόντων στην περιοχή 731- ισως κοινό μνημείο με την Ιταλία, διότι η Αλβανική κυβέρνηση αντιδρά -, δικαίωμα ψήφου σε όποιον πληρεί τα κριτήρια, απαίτηση από την αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων κ.α.).

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων, συμμετείχαν: ο Γεώργιος Σούρλας πρόεδρος Διαβαλκανικής Συνεργασίας, πρώην Υπουργός, ο Άρης Μπουλούκος πρώην Βουλευτής, πρώην πρόεδρος Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, ο Απόστολος Ζαφειρόπουλος ιατρός, πρόεδρος ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Σταμάτης Γεωργούλης Καθηγητής Διεθνούς δικαίου, ο Ευάγγελος Ντουλές πρόεδρος κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλβανίας, μοναδικός Έλληνας βουλευτής στην Αλβανία.

*Δικηγόρος Αθηνών