Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο31-10-2019 13:39   

Με αφορμή το νέο του βιβλίο επισκέπτεται την Πάτρα και την Αμαλιάδα για να αφηγηθεί την πορεία μας προς τα άστρα και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής

Πώς φτάσαμε τόσο μακριά στο Διάστημα;

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση του «Απόλλων 11» στην επιφάνεια της Σελήνης τον Ιούλιο του 1969, μας μεταφέρει Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι και αφηγείται την περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος επισκέπτεται την Πάτρα στις 14 Νοεμβρίου 2019 και την Αμαλιάδα στις 15 Νοεμβρίου, για να παρουσιάσει το βιβλίο του. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις δύο εκδηλώσεις.

ΠΑΤΡΑ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ.,

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας

(Μιχαλακοπούλου 58)

Με τον Διονύση Π. Σιμόπουλο συνομιλούν ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής,

ο μαθηματικός Αθανάσιος Σπέντζας (παλιός αεροσκόπος με τον συγγραφέα στην Πάτρα), ο χημικός Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μελιώ Κατσιφάρα.

 Σε συνεργασία  με τη Γωνιά του Βιβλίου - Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου
 

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στις 7:30 μ.μ., στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο

(Φιλικής Εταιρείας 6)

Με τον διακεκριμένο αστροφυσικό συνομιλούν ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής,

ο φυσικός Ηλίας Καλογήρου, υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών-ΕΚΦΕ Ηλείας, και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Ο διεθνώς πολυβραβευμένος επιστήμονας ξεδιπλώνει στο νέο του βιβλίο με την αμεσότητα και το προσιτό συγγραφικό του ύφος τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στο Φεγγάρι, αλλά και την κούρσα της κατάκτησης του Σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, εισάγει τους αναγνώστες στα χνάρια της προσωπικής του διαδρομής μέσα από γεγονότα-σταθμούς, καθοριστικά και χαρακτηριστικά της σημαντικής του πορείας. Το βιβλίο συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία της επιστήμης με την αυτοβιογραφία και το χρονικό. Η αφήγηση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδίδει με γλαφυρότητα και ενάργεια την εποχή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας «ο εκδότης του Μεταίχμιου Νώντας Παπαγεωργίου είχε τη φαεινή ιδέα να μπλέξω στην αφήγηση του βιβλίου και τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες από εκείνη την περίοδο, αφού την εποχή εκείνη έγραφα διάφορα σχετικά άρθρα για μια αθηναϊκή εφημερίδα. Έτσι προέκυψε ένα σύνθετο βιβλίο όπου περιγράφεται η πορεία του ανθρώπου προς τα άστρα σε συνδυασμό με ορισμένους σταθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής μου διαδρομής από την Πάτρα στην Αμερική που συνδέονται με τα διαστημικά γεγονότα εκείνης της εποχής».

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 15 κύρια κεφάλαια που περιγράφουν τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η περιγραφή ξεκινάει με τις φανταστικές ιστορίες του Λουκιανού που γράφτηκαν πριν από 2.000 χρόνια, αλλά επικεντρώνεται στη σύγχρονη εποχή και στο πρόγραμμα «Απόλλων» και κυρίως στην τριετία από το 1969 έως το 1972. Την τριετία εκείνη ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολούθησε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μια από τις μεγαλύτερες εξερευνήσεις της ανθρώπινης ιστορίας με τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης.

Την εποχή εκείνη με την βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών, 27 συνολικά αστροναύτες περιφέρθηκαν γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης, ενώ 12 απ' αυτούς περπάτησαν και εξερεύνησαν έξι διαφορετικές περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης. Η αρχική έξαψη των εξερευνήσεων αυτών έχει πια περάσει προ πολλού. Κι όμως, εδώ πάνω στη Γη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν ακόμα και σήμερα τον απέραντο θησαυρό γνώσεων που μας έφεραν οι αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια η επιστημονική μελέτη και το πρόγραμμα Απόλλων μετέτρεψαν τη Σελήνη από ένα άγνωστο, μακρινό ουράνιο σώμα, σ' ένα οικείο πλέον κόσμο.

Η προετοιμασία των περιεχομένων του βιβλίου ξεκίνησε από την εποχή που οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» αποτελούσαν πρωτοσέλιδες ειδήσεις στις εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο συγγραφέας βρισκόταν κοντά στις εγκαταστάσεις ελέγχου των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη κι έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψει με άρθρα του σε μια αθηναϊκή εφημερίδα την προετοιμασία και τα αποτελέσματα των αποστολών αυτών. Το περιεχόμενο του βιβλίου βασίζεται εκτενέστατα στις παλιές εκείνες ανταποκρίσεις του Διονύση Σιμόπουλου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον.

Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου συνεχίζεται η περιγραφή των Διαστημικών Αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, στη διάρκεια δηλαδή της χρονικής περιόδου που ο συγγραφέας είχε τη διεύθυνση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και μέχρι τις μέρες μας, καθώς ο Άνθρωπος ετοιμάζεται να επιστρέψει, για πάντα πλέον, στον φυσικό μας δορυφόρο κι ακόμα πιο πέρα. Η περιγραφή αυτή περιλαμβάνει, σύντομα αλλά περιεκτικά, τις δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, την εμφάνιση και την εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλυούτ, Σκάυλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), την προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, τις ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και τις περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.

Στα τέλη του ’68 από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Ορλεάνης με ειδοποίησαν ότι μία εφημερίδα στην Αθήνα ζητούσε κάποιον σαν κι εμένα να καλύπτει δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές, και όπως ήταν φυσικό δέχτηκα αμέσως, με μόνη αμοιβή τα έξοδά μου και την αεροπορική αποστολή της εφημερίδας, που έφτανε σε δύο ημέρες από την έκδοσή της. Στις δύο πρώτες αποστολές (Apollo 9 και 10) που κάλυψα δημοσιογραφικά περιοριζόμουν για οικονομία στο να επισκεφτώ το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και να στέλνω τις ανταποκρίσεις μου στην Αθήνα από εκεί. Τη νέα εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Κένεντι δεν ήμουν διατεθειμένος να τη χάσω. Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι έφτασα την παραμονή της εκτόξευσης και προσπάθησα, για ευνόητους λόγους, να βρω κι άλλους Έλληνες δημοσιογράφους διαπιστευμένους να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή εκτόξευση. Δεν βρήκα όμως κανέναν επισήμως διαπιστευμένο δημοσιογράφο από τη χώρα μας εκτός εμού!

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος και Η άνοιξη του Σύμπαντος.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ