Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αιφνιδιαστική εξαγγελία από τον κύριο πρωθυπουργό ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα κλείσουν πρόωρα μέχρι το 2028 και η συγκεκριμενοποίηση στη συνέχεια από τον υπουργό ενέργειας ότι η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης θα κλείσει τον Ιούνιο του 2020 και η μονάδα 4 το αργότερο το 2028, εφόσον οριστικοποιηθεί και πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο και φυσικά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία (μείωση ΑΕΠ, αύξηση ανεργίας). H Μεγαλόπολη θα μετατραπεί σε βιομηχανικό νεκροταφείο.

Η χώρα μας συνολικά θα στερηθεί πρόωρα το εγχώριό της καύσιμο με συνέπεια το κενό που θα προκύψει στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας να καλυφθεί κυρίως από εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη η Ελλάδα είναι στις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση 73,7% και ο βαθμός της εξάρτησης έχει αυξηθεί τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια κατά 24% .

Επίσης η χωρίς προετοιμασία αλλαγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1) Εμείς της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είμαστε υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 100% από ΑΠΕ, αλλά μέχρι η επιστήμη και η τεχνολογία να πετύχουν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δυστυχώς τεχνικά είναι αδύνατο. Εμείς είμαστε εναντίον όλων των ορυκτών καυσίμων και όχι επιλεκτικά μόνο εναντίον του εγχώριου λιγνίτη και υπέρ του εισαγόμενου ΦΑ όπως είναι η κυβέρνηση .Εμείς είμαστε με τον Γιέσπερ Μπέργκ του εμβληματικού Νορβηγικού σήριαλ Οκιουπάιντ (OCCUPIED) .Εμείς είμαστε εναντίον των εξορύξεων και της παραχώρησης του Κυπαρισσιακού του Ιονίου και όλης της χώρας στις πετρελαϊκές εταιρείες.. Εμείς είμαστε υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και της ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς . Εμείς είμαστε με τη προστασία του περιβάλλοντος πραγματικά και όχι υποκριτικά. Επιπλέον για εμάς η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα το οποίο πρέπει να είναι στα χέρια μιας πραγματικά Δημόσιας Επιχείρησης.

2)Η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό έγινε χωρίς να το έχει αναφέρει προεκλογικά και χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα η οποία θα γίνει εκ των υστέρων. Αυτό δείχνει απαξίωση στην κοινωνία ,στους επιστήμονες και στους θεσμικούς φορείς. Αν συνδυαστεί αυτή η απαξίωση με το ότι δεν αντικαθίσταται ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο από ΑΠΕ αλλά ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο από ένα εισαγόμενο ορυκτό αλλά και η αίτηση του Μυτιληναίου στις 5 Ιουλίου, δύο μέρες πριν τις εκλογές, να αυξήσει την ισχύ της μονάδας ΦΑ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες, από 625 ΜWh στα 835 MWh και το ότι στην επιτροπή για το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Συμβούλιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), δεν θα συμμετέχει η μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας η ΔΕΗ, καθίσταται πάλι επίκαιρο το ερώτημα που διατύπωσε το 1963 ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής «επιτέλους ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;». Σήμερα βέβαια το ερώτημα δεν είναι κυβέρνηση ή Φρειδερίκη αλλά κυβέρνηση ή μεγαλοπαραγωγοί και εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος και ΦΑ

3)Η πρώτη αιτιολόγηση από τον κ. πρωθυπουργό ότι το κλείσιμο γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους δεν μας πείθει, διότι:

α) Δεν γίνεται να λες ότι είσαι εναντίον του λιγνίτη και την ιδία ώρα να υπογράφεις και να δίνεις όλες τις θάλασσες σου και όχι μόνο στις πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες μάλιστα στη πρώτη φάση δεν υποχρεούνται να εκπονήσουν ΜΠΕ

β) Δεν αντικαθίσταται ο λιγνίτης από καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ αλλά από άλλο ορυκτό καύσιμο το εισαγόμενο Φ.Α. Δεν αντικαθίσταται διότι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η επιστήμη στην αποθήκευση της ενέργειας . Ο λιγνίτης είναι φορτίο βάσης και πουθενά στον πλανήτη δεν έχουν αντικατασταθεί φορτία βάσης από ενέργεια παραγόμενη από αιολικά και φωτοβολταϊκά γιατί τεχνικά δεν γίνεται. Για αυτό πρέπει να γίνει σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και κατά προτεραιότητα κατασκευή από τη ΔΕΗ υδροηλεκτρικών , υβριδικών και να αναπτυχθεί η Γεωθερμία διότι είναι μονάδες βάσης που μπορούν να αντικαταστήσουν θερμικές μονάδες.

Επιπλέον το Φ.Α δεν είναι αθώο περιβαλλοντικά διότι ναι μεν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΦΑ επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με λιγότερο CO2 απ’ ότι η παραγωγή με λιγνίτη, όμως σε περίπτωση διαρροής ΦΑ στην ατμόσφαιρα κατά τη διαδρομή του από το σημείο ανόρυξης μέχρι την τελική κατανάλωση, το εκλυόμενο στην ατμόσφαιρα μεθάνιο, δηλαδή το κύριο συστατικό του ΦΑ είναι κατά 20 τουλάχιστον φορές επιβλαβέστερο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα του CO2.. Ούτε είναι η καλλίτερη επιλογή όταν χρησιμοποιείται το ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή διότι χάνεται το 40 – 45% του χρησιμοποιούμενου ΦΑ ενώ αντίθετα όταν χρησιμοποιείται για θέρμανση και οικιακή χρήση, τότε η απόδοσή του είναι 90%.

Επίσης, οι εισαγωγές ΗΕ από τις γειτονικές χώρες προέρχονται σε σημαντικό ποσοστό από ορυκτά καύσιμα, που εκλύουν προφανώς CO2 κατά την καύση τους, είναι όμως ανταγωνιστικές δεδομένου ότι δεν επιβαρύνονται με τα δικαιώματα εκπομπών του CO2. Ας τα έχουμε υπόψη μας όλα αυτά για το συνολικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

γ) Δεν πείθει επίσης ο κ. πρωθυπουργός διότι την ιδία στιγμή ψηφίζει ή υλοποιεί πολλά αντιπεριβαλλοντικά έργα (Σκουριές, Ουρανοξύστες στο Ελληνικό, φωτογραφικές διατάξεις για απορρίμματα κλπ)

4) Την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών δεν μας την επιβάλλει κανένας, διότι ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι 43% για το 2030 σε σχέση με το 2005, ενώ η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή ξεπερνά και τον υπερβολικό στόχο που είχε βάλει το ΕΣΕΚ του 2018 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) που ήταν 63%!!! Επιπλέον είναι γνωστό ότι η κραταιά Γερμανία θα κλείσει τις μονάδες άνθρακα το 2038 και όχι το 2028 όπως αποφάσισε η κυβέρνηση και συνολικά η Ε.Ε. το 2050!!! Ο βασικός λόγος είναι ότι μέχρι τότε (σε 20–30 χρόνια) υπάρχει εκτίμηση ότι θα έχει επιτευχθεί η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς θα μπορούμε να έχουμε ρεύμα παράγοντάς το κατά 100% από ΑΠΕ. Γιατί λοιπόν βιάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού υπερκαλύπτονται οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος; Είναι προφανές λοιπόν ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (των εισαγωγέων ΦΑ, και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών).

5)Αυτή η απόφαση οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και στη διάλυση της ΔΕΗ αφού θα απομείνει μόνο με τα υδροηλεκτρικά και τις λίγες μονάδες ΦΑ που έχει. Η συρρίκνωση και διάλυση της ΔΕΗ και η απόλυτη επικράτηση των μεγαλο-ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών θα μετατρέψει το δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα κατά 100% με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

6) Το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι κλείνει τις μονάδες διότι είναι ζημιογόνες στη ΔΕΗ αφού υπάρχει αύξηση των τιμών του CO2. Δεν λέει όμως ότι αποκλειστική ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου είναι ότι το 2013 μόνο η Ελλάδα από τις χώρες που χρησιμοποιούν λιγνίτη ή γενικότερα άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή δεν ζήτησε να πάρει δωρεάν δικαιώματα CO2 ενώ πήραν όλες οι άλλες χώρες της Ε,Ε. (Πολωνία, Βουλγαρία ,Ρουμανία , Κροατία, Εσθονία κ.α.) Αν είχαμε δωρεάν δικαιώματα ρύπων τότε πχ το μέσο κόστος καύσιμου στη Μεγαλόπολη θα ήταν μόνο 20-25 € /Mwh ενώ του ΦΑ είναι 45 -50 € /Mwh Τώρα βέβαια πάει στα 65 € /Mwh .Συνεπώς έκανε έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας και του λαού η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Όπως έκαναν εγκλήματα όλες οι κυβερνήσεις από το 1999 και ιδιαίτερα από το 2010. Μόνο από τις προκλητικές επιδοτήσεις στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε ηλεκτροπαραγωγής είτε άλλους από ΦΑ ,η ΔΕΗ (δηλ εμείς) έχει ζημιωθεί 3δις ευρω!!! (ΜΑΜΚ 812 εκ ,ΑΔΙ 392εκ, ΜΜΑΕ 122εκ,Τελος Προμηθευτη535 εκ, ΝΟΜΕ 310εκ, Αλουμίνιο ΑΕ 198 εκ,ENERGA-HELLAS PAWER 216 εκ, ΕΤΜΕΑΡ 407 εκ το οποίο δεν έχει εισπράξει η ΔΕΗ αλλά ο νόμος της υποχρεώνει να το αποδίδει!!! ).Συνεπώς η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ζημιογόνα η ΔΕΗ αλλά ζημιογόνες είναι οι πολιτικές όλων των μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερων και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων .

7).Επιπλέον η απόφαση της κυβέρνησης αν υλοποιηθεί θα αυξήσει την ήδη ακριβή κιλοβατώρα (ΚWh) στην Ελλάδα. Διότι πρώτα απ όλα οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας οδηγούν σε αύξηση των τιμολογίων . Επιπλέον το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη είναι ελεγχόμενο, παρά την αύξηση της τιμής των ρύπων. Αντίθετα το κόστος από ΦΑ τη στιγμή που είναι εισαγόμενο υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις και σε απρόβλεπτους γεωπολιτικούς παράγοντες. H αύξηση των τιμών έχει ως αιτία και τη μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας .Το 2009 ήταν 30,5 TWH ενώ το 2018 14,9 TWH.

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Η Ελλάδα το 2009 με βάση τα στοιχεία της Eurostat ήταν 5η πιο φτηνή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικιακή κατανάλωση. Σήμερα η Ελλάδα πλέον δεν είναι στις φτηνές χώρες αλλά η τιμή του ρεύματος ανέβηκε δέκα θέσεις και στην Ελλάδα πλέον η τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. .Οι προκλητικές επιδοτήσεις στους ιδιώτες ύψους 3δις που ανέφερα συν το ΕΤΜΕΑΡ το οποίο αυξήθηκε στα χρόνια των μνημονίων 2010 – 2018 κατά 8.667% !!!! (από 0,30 € / MWh το 2010 πληρώνουμε σήμερα 26,30 € / MWh) με συνέπεια οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών να έχουν εισπράξει 5,5 δις.!!! συν την αύξηση της φορολογίας λόγω μνημονιακών πολιτικών, συν την κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης, συν τις ξεχωριστές χρεώσεις συν τη διάσπαση της ΔΕΗ σε τρεις εταιρείες (ΔΕΗ παραγωγή, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), συν τη μείωση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος .

Συγκεκριμένα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά από το 2006 έως το 2017 έχει αυξηθεί κατά 177% !!! σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε. , το δε 47% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι φόροι ,τέλη και ΕΤΜΕΑΡ. Άρα, η πραγματικότητα διαψεύδει τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ότι δήθεν η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και το περίφημο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμολογίων.

8) Η διατήρηση της χρήσης του λιγνίτη μέχρι την εξάντληση των ήδη λειτουργούντων ορυχείων θα συνεισφέρει στους εξής τομείς:

– ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού,

– διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,

– αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στον ενεργειακό τομέα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

– βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αφού θα μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πόρων, κ.λπ.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

1. Η Μεγαλόπολη θα γίνει βιομηχανικό νεκροταφείο.

2. Θα αυξηθεί η ανεργία.

3. Θα μειωθεί το ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα. Σημειώνω ότι μόνο οι μισθοί είναι περίπου 85-90 εκ. € το χρόνο.

4. Θα ερημώσει η Μεγαλόπολη από νέο κόσμο και θα μείνουν μόνο συνταξιούχοι.

5. Το κλείσιμο της μονάδας 3 τον Ιούνιο του 2020 αφήνει τη Μεγαλόπολη χωρίς θέρμανση διότι η μονάδα 3 συνδέεται με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.

6. Δεν υπάρχει, ούτε προλαβαίνει να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη μεταλιγνιτική εποχή.

Συνεπώς το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου πρέπει όχι μόνο να συνταθεί με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και με την καθολική αντίθεση των εργαζομένων για πρόωρο κλείσιμο των μονάδων το 2020 και το 2028, αλλά να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση.

Οφείλουμε να απαιτήσουμε :

1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό της το 2020 διότι δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.

2. Με ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε 4 μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου.

3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολη στη μητρική ΔΕΗ.

4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

5. Ο χρόνος μέχρι το 2035, που εκτιμάται ότι επαρκούν τα αποθέματα, πρέπει να αξιοποιηθεί για ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μεταλιγνιτική εποχή.

6. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη λήξη του χρόνου ζωής τους το 2050.

7. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και η κατασκευή υβριδικών και υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

8. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

9. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.

10.Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς πρέπει να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική συντονιστική επιτροπή αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τα Σωματεία των Εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, και να προχωρήσει:

Α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη).

Β) Σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Γ) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας.

Είναι βέβαιο όπως οι μέχρι τώρα αγώνες απέτρεψαν στο πρόσφατο παρελθόν και την υλοποίηση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ και την υλοποίηση του νόμου για τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων έτσι και σήμερα αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας με ενότητα και αγώνα μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβερνητική απόφαση για το πρόωρο κλείσιμο των μονάδων και τη διάλυση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.