ΣΠΑΡΤΗ. Το notospress.gr όταν διακρίνει απειλή για την εδραίωση της Τριτοβάθμιας στην Σπάρτη, με δίκαιες και έντιμες συνθήκες για τους φοιτητές προβαίνει σε δημοσίευμα. Αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Η σχολή της Σπάρτης που εδράζει σε ένα λόφο έξω από την πόλη

Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων που εδράζει από φέτος στην πόλη της Σπάρτης είναι ουσιαστικά το μέχρι πέρυσι ΤΕΙ Πληροφορικής. Η σχολή εδράζει στο κτίριο Βαλιώτη λίγο πάνω από το χωριό του Κλαδά και η μεταφορά των φοιτητών είναι πληρωτέα και γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ που εκτελούν το δρομολόγιο προς και από τη σχολή ανά μία ώρα. Η απόσταση είναι 5 χιλιόμετρα ανηφορικού δρόμου που κάνει ακόμα και τη χρήση ποδηλάτου απαγορευτική. Γύρω από το κτίριο Βαλιώτη δεν υπάρχει τίποτα. Λίγο πιο κάτω εξ ίσου μοναχικό στέκει το Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης. Σπίτια για να νοικιάσουν οι φοιτητές εκεί κοντά δεν υπάρχουν, ούτε φυσικά φοιτητική εστία. Τα καταστήματα εστίασης επίσης απουσιάζουν και η λέσχη σίτισης στεγάζεται στην πόλη της Σπάρτης κοντά στα ΚΤΕΛ.

Διδάσκονται ένα στα πέντε μαθήματα

Και ενώ όλα αυτά κάνουν τη ζωή των φοιτητών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων δύσκολη, οι περικοπές δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχονται να την δυσκολέψουν περισσότερο. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει μερικώς. Χαρακτηριστικά οι τελειόφοιτοι φοιτητές από τα πέντε μαθήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται, διδάσκονται μόνο το ένα, αν και στην εξεταστική του Φλεβάρη θα κληθούν να εξεταστούν και στα πέντε σε όποιο βαθμό και αν έχουν καταφέρει αυτά να διδαχθούν.

Αδύναμα πτυχία λόγω κακού προγράμματος

Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Ο νέος τίτλος σπουδών φαντάζει καλύτερος. Το ΤΕΙ που έγινε ΑΕΙ φαντάζει ουτοπική εξέλιξη. Μόνο που οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν άλλη άποψη. Με την αναβάθμιση του πτυχίου, χάνεται ο τίτλος του μηχανικού. Μειώνονται τα εργαστήρια και μαζί τους ουσιαστικά χάνεται η πρακτική εκπαίδευση που είναι αναγκαία σε εκείνους που θα κληθούν να εργαστούν ως μηχανικοί πληροφορικής και στο τέλος η σχολή δεν είναι έτοιμη για την αλλαγή πλεύσης με τους μόλις 5 μόνιμους καθηγητές που ακόμα περιμένουν τους ωρομίσθιους συνάδελφούς τους να στελεχώσουν το Τμήμα και να καλύψουν το πρόγραμμα σπουδών. Αποτέλεσμα; Ζητούν από τελειόφοιτους που έχουν επιλέξει την κατεύθυνσή τους να επιλέξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος μαθήματα άλλων κατευθύνσεων, ενώ στο πτυχίο τους θα γραφτεί το μάθημα που θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί. Ουσιαστικά θα πρόκειται για πτυχιούχους επαγγελματίες εξειδικευμένους σε μια κατεύθυνση, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν πάρει τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να εργαστούν στον τομέα τους.

Οι φοιτητές μίλησαν στο notospress.gr

Για όλα αυτά αλλά και για άλλα πολλά ο Λευτέρης Χυτήρογλου και ο Γιώργος Γιαννάκας τεταρτοετής φοιτητές του άλλοτε ΤΕΙ Πληροφορικής βρέθηκαν στο στούντιο του notospress και μίλησαν στην Χρυσάνθη Κοτσάφτη. Το notospress αναζητά απαντήσεις από τις πρυτανικές αρχές αλλά και από την Πολιτεία για όσα αναδεικνύει η συζήτηση μαζί τους.