Μάνη και Βάτικα στο «πόδι» για τα αιολικά πάρκα30-10-2019 13:21   

ΛΑΚΩΝΙΑ. Με ένα ηχηρό ΟΧΙ οι Μανιάτες τίμησαν την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου δίνοντας του σύγχρονο περιεχόμενο. Στις 27 Οκτωβρίου  πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη έξω από το χωριό Λάγια της Μέσα Μάνης, πλησίον του “ανεμολογικού ιστού”. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, που καταγράφει το αιολικό δυναμικό της περιοχής, είναι πρόδρομος για την επέκταση της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης!

Διοργανωτές ήταν τα τοπικά ΜΜΕ και Συλλογικοί Φορείς της Μάνης. Παρόντες πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης που πλέον αποτελούν την πλειοψηφία του 27μελούς Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως τονίστηκε η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μάνης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ξεπροβάλλουν πάνω από τα πέτρινα πυργοχώρια της Μάνης συνθέτοντας ένα τοπίο ξένο και αποκρουστικό.

Τονίστηκε ότι η ανάγκη ανάσχεσης αυτής της κατάστασης είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική. Το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Μανιατών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ζητούν από υπουργούς και δικαστές να τηρήσουν και να διασφαλίσουν την νομιμότητα, δηλαδή το πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικού και φυσικού κεφαλαίου της Μάνης.

Από την άλλη πλευρά, στα Βάτικα πολίτες και συλλογικοί φορείς συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Στις 18 Οκτωβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  ανακοίνωσε τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά "πάρκα" στη Δημοτική Ενότητα Βοιών. Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια. Όπως αναφέρουν «προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, που βρίσκει διαχρονικά αντίθετη τη βατικιώτικη  κοινωνία, επείγει η θεσμική "θωράκιση" του τόπου, ενός τόπου που βρίθει πολιτισμικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών "θησαυρών"».

Ζητούν την άμεση υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος του αναθεωρηθέντος Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Πελοποννήσου, στο οποίο η Χερσόνησος του Μαλέα και, βεβαίως, η Κριθίνα και η Βαβύλα, περιγράφονται ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας.

Όπως σημειώνουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι περιοχές στις οποίες δίνεται άδεια παραγωγής σε αιολικά έχουν κριθεί αναδασωτέες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 και, άρα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται "μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις", όπως έχει αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφασή της. Καλούν τον Δήμο να πάρει καθαρή θέση για την προστασία της περιοχής και την ένσταση κατά των 8 πάρκων.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ