Προσβολή από δάκο! Οι γεωπόνοι της ΠΕ Λακωνίας συνιστούν ατομικούς ψεκασμούς!

Δεν είναι εφικτό να γίνουν άλλοι ψεκασμοί από την ΠΕ Λακωνίας. Ο δάκος θα κτυπήσει όψιμα…30-10-2019 13:06   

ΛΑΚΩΝΙΑ. Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα  21 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο τρίτος (3ος) και τελευταίος  δολωματικός ψεκασμός από εδάφους για την καταπολέμηση του εντόμου του δάκου της ελιάς για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020 στις Τ.Κ /Δ.Κ της τρίτης (3ης) Εποπτείας.

  • Τ.Κ/ΔΚ Γερακίου, Βρονταμά, Ζαραφώνας, Καρίτσας, του Δήμου Ευρώτα και
  • Τ.Κ/ΔΚ Παλιόβρυσης, Μελιτίνης, Καστάνιας, Αγ. Νικολάου, Κόκκινων Λουριών και Μυρσίνης του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 

Από τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα στοιχεία της Υπηρεσίας, φαίνεται ότι το έντομο του δάκου λόγω έλλειψης ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών (μεγαλύτερων των 40ο C)  ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές κατόρθωσε να διατηρήσει  πληθυσμούς ικανούς να δημιουργήσουν προσβολές με την έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων και την πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πεδινές).

Με τις έγκαιρες παρεμβάσεις της Υπηρεσίας, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο με βάση της δακοσυλλήψεις των ηρτημένων παγίδων, επιτεύχθηκε  να περιοριστούν οι πληθυσμοί σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως, οι καιρικές ιδιαιτερότητες του θέρους, οδήγησαν σε μία πρώιμη ανάπτυξη του εντόμου κατά περίπου 10 ημέρες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ενώ παράλληλα η παραγωγή εμφανίζεται να είναι περίπου 15 ημέρες πιο όψιμη συγκριτικά.

Συνεκτιμώντας τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης  του εντόμου που θα επικρατήσουν από εδώ και πέρα σε σχέση πάντοτε με το όψιμο της παραγωγής κατά την φετινή περίοδο η ΔΑΟΚ της ΠΕ Λακωνίας εκτιμά  ότι ενέχει ο κίνδυνος και μάλιστα σοβαρός για όψιμες προσβολές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει από την Υπηρεσία η δυνατότητα για την εφαρμογή και 4ου κύματος ψεκασμού αφού η αρχική κατανομή κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβλεπε για τη Π.Ε Λακωνίας και  για την συγκεκριμένη ελαιοκομική περίοδο την υπογραφή σύμβασης διενέργειας έως τριών (3) δολωματικών ψεκασμών  ανά συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Δ.Κ ή Τ.Κ,  συνιστούμε τη λήψη έκτακτων ατομικών ή και συλλογικών μέτρων προστασίας και καταπολέμησης, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο,  από τις όψιμες προσβολές του εντόμου, ιδιαίτερα σε όσους ελαιοπαραγωγούς σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή προς τα τέλη Νοεμβρίου ή και αργότερα.

Παρακαλείσθε όπως δοθεί από εσάς ιδιαίτερη σημασία στη σωστή επιλογή του σκευάσματος φυτοπροστασίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υπολειμματικότητας του  εντομοκτόνου στο παραγόμενο ελαιόλαδο ή ελαιόκαρπο ενώ θα πρέπει ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής να εναρμονισθεί σύμφωνα με την υπολειμματική διάρκεια που αναγράφεται στο σκεύασμα που τελικά θα επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικούς και να σέβεστε τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και ασφάλειας καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά την εφαρμογή των ψεκασμών κυρίως κοντά σε κατοικημένες περιοχές..

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ