Μαζεύουν υπογραφές κατά της εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στα Βάτικα30-10-2019 12:16   

"Τα θεμέλιά μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν
οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος"
Οδυσσέας Ελύτης - ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ.

ΝΕΑΠΟΛΗ. Στις 18 Οκτωβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά "πάρκα" στη Δημοτική Ενότητα Βοιών. Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των 8 συγκεκριμένων αιολικών είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια.
Όπως αναφέρουν πολίτες της περιοχής «προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, που βρίσκει διαχρονικά αντίθετη τη βατικιώτικη  κοινωνία, επείγει η θεσμική "θωράκιση" του τόπου μας, ενός τόπου που βρίθει πολιτισμικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών "θησαυρών"».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν
α) Την άμεση υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  του αναθεωρηθέντος Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Πελοποννήσου, στο οποίο η Χερσόνησος του Μαλέα και, βεβαίως, η Κριθίνα και η Βαβύλα, περιγράφονται ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας.

β) Την άμεση έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Βοιών (ΓΠΣ Βοιών), στον οποίον Κριθίνα και Βαβύλα προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας και την άμεση αποστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

γ) Την υποβολή ένστασης από τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 8 συγκεκριμένες άδειες παραγωγής που δόθηκαν από τη ΡΑΕ εντός 30 ημερών από την ανακοίνωσή τους, όπως ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει νόμιμο δικαίωμα.

Όπως σημειώνουν «οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι περιοχές στις οποίες δίνεται άδεια παραγωγής σε αιολικά έχουν κριθεί αναδασωτέες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 και, άρα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται "μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις", όπως έχει αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της.  
Το θρυλικό ακρωτήρι των προγόνων μας, το "Μικρό Άγιο Όρος", ο δικός μας Καβομαλιάς, ο Καβομαλιάς που ύμνησαν ο  Όμηρος, ο Λαμαρτίνος και ο  Καρκαβίτσας, για πρώτη φορά μέσα στους αιώνες  κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα! Όσοι αντιτίθενται σε αυτό, καλούνται να υπογράψουν το παρόν κείμενο».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ