ΜΑΝΗ. Η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης κάνει γνωστή την κινητοποίηση των Μανιατών στα βουνά της Μάνης, κατά των ανεμογεννητριών. Στην σχετική ενημέρωση γίνονται γνωστά τα εξής:

«Με ένα ηχηρό ΟΧΙ που αντήχησε στα βουνά της Μάνης, οι Μανιάτες τίμησαν την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 δίνοντας του σύγχρονο περιεχόμενο.

Το μεσημέρι της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη με αφορμή την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ, έξω από το χωριό Λάγια της Μέσα Μάνης, πλησίον του “ανεμολογικού ιστού” στη διασταύρωση προς Κορογονιάνικα (επαρχιακή οδός Τσικαλιών-Λάγιας).

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, που καταγράφει το αιολικό δυναμικό της περιοχής, είναι πρόδρομος για την επέκταση της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης!

Διοργανωτές ήταν τα τοπικά ΜΜΕ της Μάνης (Αδούλωτη Μάνη, MANI NEWS, Φωνή της Μάνης), η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης και Επιτροπές Αγώνα για τη Σωτηρία της Μάνης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών ο Κυριάκος Ζηλάκος πρόεδρος της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης, ο Γιώργος Δημακόγιαννης από τις εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, η Ελένη Κούβαρη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυναικών Μάνης και ο Νίκος Πιερρακέας από την διαδικτυακή τηλεόραση ΜΑΝΙ NEWS.

Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί σταθμό στον αγώνα των Μανιατών για τη σωτηρία του τόπου τους από τη λαίλαπα της αιολικής απάτης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός της παρουσίας πολλών Δημοτικών Συμβούλων από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης που πλέον αποτελούν την πλειοψηφία του 27μελούς Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Δημακόγιαννης με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου μετέφερε μήνυμα ένθερμης συμπαράστασης του Κυριάκου Μιχαλολιάκου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, επίσης παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τζαννέτος Φιλιππάκος, Νίκος Τραγάκης, Χριστίνα Ρογκάκου, Νίκος Λιγνός, Παύλος Μιχαλακάκος, Δημήτρης Πέτρου, ενώ εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ανατ. Μάνης χαιρέτισε ο Ηλίας Γεωργαράκος.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μάνης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ξεπροβάλλουν πάνω από τα πέτρινα πυργοχώρια της Μάνης συνθέτοντας ένα τοπίο ξένο και αποκρουστικό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Οι εταιρείες της αιολικής απάτης παραβιάζοντας βάναυσα το νομικό προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, ισοπεδώνουν με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμοδίων δημοσίων αρχών, τις βουνοκορυφές μας εφαρμόζοντας το «δίκαιο του κατακτητή»!

Τονίστηκε ότι η ανάγκη ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική. Για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Μανιατών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά "ζητάμε από υπουργούς και δικαστές να τηρήσουν και να διασφαλίσουν την νομιμότητα, δηλαδή το πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικού και φυσικού κεφαλαίου της Μάνης".

Καλούνται οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες, οι φίλοι και οι φίλες της Μάνης, όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, οι Λάκωνες και οι Μανιάτες υπουργοί και βουλευτές να στηρίξουν αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης.

Ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα της ιστορίας εκφράζουμε το δικό μας «Όχι».
Όχι στην καταστροφή του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της Μάνης.
Όχι στην ακύρωση των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας.
Όχι στους σύγχρονους κατακτητές.
Μας καλεί η συνείδησή μας.
Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Μάνη «Χαμένη Πατρίδα».»