ΣΠΑΡΤΗ. Δύο εκδηλώσεις διοργανώνει η Πνευματική Εστία Σπάρτης με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων.

Συγκεκριμένα την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου στις 19.30 στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, στο ισόγειο της Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου θα προβληθεί η ταινία, «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη ταινία του 1962, που συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο:

«…..Στη μακεδονική επαρχία δύο ζευγάρια, χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα……

………26 Οκτωβρίου 1940. Σε ένα φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα. 29 Οκτωβρίου 1940. Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους. Άνοιξη 1941: Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια. Αξιοσημείωτη η τελευταία φράση: «ποιος μωρέ καίγονταν να ιδεί καπνό από το τζάκι του σπιτιού του και μετά ας πέθανε»………………»

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου, έκανε διεθνή καριέρα, που ξεκίνησε το 1962 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης και στο Βερολίνο το 1963.

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – ομιλία του Γιώργου Γιαξόγλου με τίτλο «Σπάρτη: Γνωριμία μέσα από το διαχρονικό Αρχιτεκτονικό αποτύπωμά της». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00 στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, στο ισόγειο της Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα από το δελτίο τύπου της Πνευματικής Εστίας

«Καθώς ο κόσμος βιώνει το μεγαλύτερο κύμα αστικής ανάπτυξης στην ιστορία του πλανήτη, με εκατομμύρια ανθρώπους να συρρέουν στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου, οι πόλεις μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο περισσότερο από ποτέ.

Πώς καλύπτουν τις ανάγκες των νέων τους κατοίκων οι πόλεις; Τί κάνει μια πόλη να ξεχωρίζει, και τί την κάνει βιώσιμη;

Το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινίασαν την 31η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων για να προωθήσουν την ενημέρωση του κοινού για την παγκόσμια αστικοποίηση και να τονίσουν την ανάγκη συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Γιαξόγλου θα αναφερθεί, με τη χρήση & διαφανειών, στην ιστορική εξέλιξη της Σπάρτης από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία & τεκμήρια της κάθε εποχής. Η ομιλία θα τελειώσει με μία σύντομη αναφορά στις σημερινές αναπτυξιακές προκλήσεις της Σπάρτης.»