Απίστευτο! 230 ανεμογεννήτριες και στα καμένα των Βοιών!

Ένσταση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά «πάρκα» στη Δημοτική Ενότητα Βοιών25-10-2019 08:56   

ΝΕΑΠΟΛΗ. Τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας κατά τη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου έλαβε κατ' αρχήν το αίτημα της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική να υποβληθεί από τον Δήμο ένσταση στη ΡΑΕ, εντός της νόμιμης προθεσμίας των 30 ημερών,  όσον αφορά τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά "πάρκα" στη Δημοτική Ενότητα Βοιών.

Όπως αναφέρουν οι πολίτες της περιοχής πρόκειται για ένα πρώτο βήμα αντίδρασης «όσον αφορά τους εν λόγω σχεδιασμούς, που είναι αντίθετοι προς την εκπεφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Μονεμβασίας για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη των Βατίκων».

Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των 8 συγκεκριμένων αιολικών «πάρκων» είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα χωριά των περιοχών.

Στο υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου η Κριθίνα και η Βαβύλα περιγράφονται ως τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας. Στον δε υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Άρα, όπως υπογραμμίζουν οι πολίτες «επείγει και η έγκριση του ΠΧΠΠ, όσο και του ΓΠΣ Βοιών, προκειμένου η περιοχή μας, η Χερσόνησος του Μαλέα, να «θωρακιστεί» θεσμικά».

Στην επιστολή των πολιτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας επισημαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες χωροθετούνται τα συγκεκριμένα 8 αιολικά «πάρκα» (περίπου 60 ανεμογεννήτριες) έχουν οριστεί ως «αναδασωτέες» μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 και, άρα, η εγκατάσταση αιολικών είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνον «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις», όπως έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της.  

Σύμφωνα με το ισχύον (αλλά υπό αναθεώρηση) Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο προβλεπόμενος  αριθμός τυπικών ανεμογεννητριών για τη ΔΕ Βοιών ανέρχεται στις 230!

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική δηλώνει ότι παρακολουθεί όπως όλη η τοπική κοινωνία, το φλέγον αυτό θέμα και ζητά από τις Αρχές του τόπου να πράξουν τα νόμιμα και δέοντα.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ