Υλικά

  • 500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι σε μεγάλες μπουκιές
  • 3 κόκκαλα με μεδούλι
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 ολόκληρα κλωναράκια σέλινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 6
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 μικρή σελινόριζα, σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
  • 4-5 ολόκληρα μπαχάρια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Λακωνίας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά ή κριθαράκι ή ρύζι καρολίνα
  • 2 αβγά Κτήμα Γκολέμη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Βράζετε τα κόκκαλα στη χύτρα κατά προτίμηση ή σε κατσαρόλα με νερό όσο να τα σκεπάζει και αλάτι. Θέλουν αρκετό βράσιμο μέχρι να βγάλουν όλη τη νοστιμιά τους.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας με τα καρότα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μίγμα μπαχαρικών, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τα κόκκαλα με το ζουμί τους, το σέλινο και επιπλέον νερό που να καλύπτει καλά τα υλικά. Αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει πάρα πολύ καλά το κρέας.

Ρίχνετε το ρύζι ή το ζυμαρικό και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Σ’ αυτή τη φάση ελέγχετε μήπως η σούπα θέλει λίγο παραπάνω νερό.

Αφαιρείτε το σέλινο, τη δάφνη, τα μπαχάρια και τα κόκκαλα αφού αφήσετε το μεδούλι τους στη σούπα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, χτυπάτε στο μούλτι τα ασπράδια και μόλις ασπρίσουν προσθέτετε τους κρόκους και το λεμόνι. Αφού χτυπηθούν, ρίχνετε δύο - τρεις κουτάλες από το ζουμί της κατσαρόλας και μεταφέρετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε με μπόλικο πιπέρι.